Vertrouwen, Discipline en Concentratie,

Vertrouwen hebben wij in de jongeren die wij begeleid hebben. De één heeft moeite met school, de ander vindt het vervelend dat hij nog steeds niet weet of hij mag blijven na 5 jaar. Toch hebben wij vertrouwen in hen. Waarom? Omdat zij niet allemaal bij de pakken neer gaan zitten maar proberen om iets van hun toekomst te maken. Hoe dan ook. De één gaat naar school, de ander werkt en weer een ander doet deze combinatie. Naar het vertrouwen vraagt het van de jongeren ook discipline. Discipline en concentratie om door te gaan, om niet bij de pakken neer te zitten. Vooral nu, nu de meeste jongeren in huis moeten zitten. Sommigen met familie en sommigen alleen. Men mist de contacten en men mist het sporten. De uitlaat klep voor veel jongeren.

Discipline!

En heleboel discipline. Discipline die jij op moet brengen om toch elke dag uit jouw bed te komen. Om normaal gesproken minimaal 3 x in de week of elke dag naar school te gaan. Om toch te zorgen dat jij die moeilijke taal gaat leren. Om toch om te gaan met Nederlandse mensen. Om Nederlands te praten in plaats van Engels. Discipline is misschien makkelijker op te brengen om te gaan sporten en moeilijker voor school. Maar de meesten doen het wel.

Discipline is ook nodig als jij te horen hebt gekregen dat jij eigenlijk weer terug moet naast jouw eigen land. Maar jij weet als geen ander dat dit niet kan. Jij bent niet voor niets gevlucht. Jij gaat niet voor niets voor een positief. Daar heb jij heel veel geduld voor nodig om daar op te wachten en jij moet op nieuw bewijzen dat jij echt niet terug kan.

Concentratie.

Iemand die niet geconcentreerd is zal het heel moeilijk krijgen in school of op het werk. Jij kan vertrouwen hebben in jouw eigen toekomst maar als jij geen discipline op kan brengen om naar school te gaan dan wordt het heel moeilijk. Concentratie heb jij nodig om de lessen die gegeven worden, te begrijpen en op te slaan. Daarnaast heb jij de concentratie nodig om huiswerk te maken, om op de weg naar school, bij het fietsen of op je werk.

Dit wordt allemaal van jou verwacht nu jij in Nederland bent. Maar dit wordt ook verwacht van de jonge mensen die al lang hier wonen. Heb jij dit niet of ben jij nog niet goed genoeg, dan zijn er bijvoorbeeld op jouw werk, wel anderen die dit werk van jou willen overnemen.

Als er 1 van deze dingen ontbreken bij jou als persoon, dan is dit voor de omgeving misschien heel vervelend. Jij bent er zelf al aangewend en hebt daar minder last van. Toch wordt jij door de buitenwacht vaak gezien als ongemotiveerd, als lui of als moeilijk. Terwijl jij dit waarschijnlijk nooit hebt geleerd. Misschien had jij dit in jouw eigen land helemaal niet nodig.

Competenties kan je ontwikkelen.

Toch zijn het hier in Nederland competenties, die jij moet oefenen om op school mee te kunnen blijven draaien. Of als jij een baan hebt om aan het werk te blijven bij deze baas. Helaas zien wij in de praktijk dat dit voor sommigen heel moeilijk is. Zonder hen in een hokje te stoppen denk ik, als hier meer aandacht aan wordt gegeven gaat het hen echt lukken. Competenties kan iedereen namelijk leren.

Wij zijn diegene die hen hier in Nederland hebben binnen gelaten dat moet jij, net als in jouw eigen huis, er ook voor zorgen dat men zich hier op hun gemak voelt. Kijkend naar de persoon, kijkend naar de individu, wat heeft hij nog nodig om mee te kunnen draaien? Hoe kunnen wij er voor zorgen dat ook deze competenties een voldoende scoren? Dat is onze opdracht en dat is waarin iemand gestimuleerd kan worden.

Want ieder mens, waar hij of zij ook vandaan komt is goed geboren. Hoe hij later wordt,  heeft gedeeltelijk met zijn karakter te maken. Maar, ik zeg helaas, ook aan de opvoeding. Kijkend naar jouw kind, positief benaderen en als jouw kind iets ‘verkeerds’ doet, in jouw ogen, benoem dan het gedrag wat hij/zij verkeerd doet. Want daar leren zij van. Het zelfde geld voor de jongeren die wij begeleiden. Doen wij sommige dingen anders in Nederland, zeg het dan wat jij wel wil zien van de jongeren.

© Jonge Medelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.