KWETSBAARHEID,

Zoals familie een belangrijk voorbeeld voor jou kan zijn, zo is de sociaal media ook heel belangrijk voor jongeren en eigenlijk voor iedereen. Wij laten ons vooral zien en horen. Iedereen mag zien en horen wat jij denkt en wat jij voelt. Niets is raar en zolang jij jou aan de regels van Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest houd mag er heel veel. Heb jij de gebruiksvoorwaarden ook allemaal gelezen? Ik denk de meeste van de gebruikers niet en toch hebben wij het geaccepteerd.

Als wij alles op sociaal media neerzetten laten wij ook alles aan de buiten wereld zien. Daarnaast zie je vaak dat mensen heel veel vrienden hebben. De vraag roept bij mij dan op, ken jij al de mensen die jij hebt toegevoegd aan jouw account? De andere vraag die in mij op komt is: wil jij, of jij dit nu bij vrienden neer zet of in het openbaar, dat alles door iedereen gelezen mag worden?

Als ik jonge mensen spreek aan de telefoon of gewoon in een gesprek, dan hebben de meesten een muur om hen heen gebouwd, waar ik niet zomaar door heen komt. Terwijl op sociaal media iedereen alles mag zien en horen. Beetje tegenstrijdig toch? Het lijkt erop dat mensen op sociaal media alles durven te zeggen en iedereen mag het horen maar als jij hen daar persoonlijk op aanspreekt dan weet men niet waar jij het over hebt.

Is er een verschil?

Ja, daar is een duidelijk verschil. Mensen voelen zich niet kwetsbaar op sociaal media. Terwijl iedereen alles ziet. Ook al denk jij van niet. Er zijn gewoon mensen die, net als in jou huis, terwijl die op slot zit er gewoon bij kunnen. En dan? Ligt alles op straat, jouw informatie, jouw meningen, jouw ideeën. De vraag is wil jij dit en is dit verantwoord?

Als jij persoonlijk met iemand praat of door de telefoon dan is dit anders. Jij hoort een stem, jij hoort de emoties en jij merkt aan de ander of iets echt is of niet. Jij bent dit niet gewend om op die manier te worden aangesproken, want hoe moet ik mij nu zelf beschermen tegen het het gevoel van de ander? Jij hebt daar allerlei manieren voor bedacht om jezelf anders voor te doen dan dat jij eigenlijk bent. Met een persoonlijk gesprek of telefonisch lukt het in eens niet meer zo goed, wat nu? Jij wil vooral niet buiten de boot te vallen bij de rest van de mensen waar jij mee omgaat. Maar hoe doe ik dit als ik persoonlijk contact heb?

Jij bent echt niet de enige die dit doet. Wij zijn kuddedieren en willen liever niet opvallen. Maar hoe lang hou jij dit vol? Hoe lang wil jij een masker dragen voor de buitenwereld? Terwijl wij heel goed weten dat iedereen uniek is en iedereen een eigen DNA heeft. Maar wil jij jezelf echt laten zien dan is kwetsbaarheid de sleutel. Als jij jouw kwetsbaar opstelt laat jij zien wie jij bent en wat jij voelt.

Laat jij jouw schilden en wapens vallen dan deel je gevoelige kant en je zult verbaasd zijn hoeveel je daar voor terug krijgt. Misschien dat niet iedereen gelijk enthousiast reageert zoals je zou willen. Maar weet wel dat je een inspiratie bent voor de mensen om je heen. Dit omdat jij jou van je sterkste kant laat zien. Kwetsbaarheid is een kracht die jij alleen kunt gebruiken als jij lef hebt. Verkoop dus geen praatjes en houd niet de schijn op, want daar help jij niemand en vooral jezelf niet.

Verstop je nu maar niet,
Vertrouw maar op jezelf,
Jij bent mooi zoals jij bent,
Jij mag er zijn!!

Verlies jij “vrienden”? Ja, jij verliest vrienden. Waarom, omdat zij dit niet van jou gewend zijn dat jij jou zelf kan zijn. Omdat de ander dit misschien ook wel graag wil maar nog niet “het lef” heeft.
Ook via sociaal media zullen mensen jou verwijderen als vriend. De herkenning is er niet meer.
Of zij willen dit ook maar ja, hoe moet dit dan? Ik kan dit toch niet doen wat ik ben nu eenmaal zo opgevoed. Allemaal excuses om maar achter de kudde aan te blijven lopen.

Terwijl het mooiste is wat jij kunt worden is jezelf. En dit kan alleen maar door jezelf te laten zien en horen.
Dat kan alleen maar als jij jouw kwetsbaar op stelt.

©Jonge Medelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.