Zo snel mogelijk aan het werk,

Minister Koolmees komt halverwegen de uitzending uitleg geven waarom de inburgeringscursussen nu niet werken.

Gisteren (2/07) was minister Koolmees in het nieuws. Deze minister is van sociale zaken en werkgelegenheid. Waar zijn voorgangers in gebreken zijn gebleven, wil hij nu in 2020 rechtzetten.
Alle nieuwe vluchtelingen moeten zo snel mogelijk Nederlands leren en werk krijgen.
Dat is op zich een heel mooi streven. Zo werkt het al jaren in Duitsland en nu mag dit ook gaan werken in Nederland.

De gemeenten in Duitsland zijn daar al verantwoordelijk voor. In Duitsland zit men een tijdje in een AZC daarna krijgt men een woonruimte en gaat men de Duitse taal leren. Ongeacht of men al een verblijf heeft of niet. Men mag zelfs in Duitsland werken als men nog niets gehoord heeft over het eventuele verblijf. Als men zich maar eens in de 3 maanden komt melden. Men is uit de uitkering, leert de taal beter en zorgt voor zichzelf. Deze bevordert de zelfredzaamheid.

Hoe werkt het nu?

Maar waarom ben ik hier zo septisch over? Laten wij even bij begin beginnen. Ik neem één van de jongeren in mijn gedachten. Deze jongeman is in 2015 gekomen vanuit Afghanistan. Via Ter Apel kwam hij binnen. Wij hebben hem in Katwijk ontmoet. Daar heeft hij ruim 1 jaar gewoond en omdat Katwijk moest sluiten is hij naar Harderwijk verhuisd. Vandaar uit ging hij nog voor enkele maanden naar Zaandam en uiteindelijk kwam hij in Echt terecht. In ieder geval 5 AZC ’s.

Oké even terug naar het plan van de minister. De minister zegt: de gemeenten zijn verantwoordelijk voor de inburgering. De vraag die bij mij naar boven komt is: welke gemeente is in dit verhaal verantwoordelijk? Is dit Katwijk, Harderwijk, Zaandam of Echt? Ter Apel blijft men maar 3 á 5 dagen, dus die laat ik er even buiten. Maar de andere gemeenten waar deze jongeman minstens 6 maanden heeft gezeten, wie is hier dan de aangewezen gemeente voor om dit te regelen?

Een tijd geleden kreeg ik van de COA te horen dat bij binnenkomst van een asielzoeker in Ter Apel dat er al gelijk een gemeente aan gekoppeld zou worden. Als dit zo is dan is de gekoppelde gemeente verantwoordelijk voor de uitkering en voor de inburgering. Maar waarom moet deze jongeman, hij is echt niet de enige, zolang wachten totdat hij daadwerkelijk in deze gemeente komt? Hoezo, moet deze jongeman naar zoveel verschillende AZC ‘s voordat hij bij de juiste gemeente wordt onder gebracht?

Wanneer moet men beginnen met de Nederlandse les?

Deze jongeman is niet begonnen met de Nederlandse taal omdat ten eerste, hij heel lang moest wachten voordat hij definitief te horen kreeg van de IND of hij mocht blijven of niet. Ten tweede, hij is boven de 18 jaar en dan krijg jij maar een paar uur Nederlands op een AZC. Ten derde, elke inburgeringscursus wordt op een andere manier gegeven. Was hij al begonnen in Katwijk, wat niet aan de orde was, want de school in Leiden was vol, dan was de kans groot dat hij het geleende geld al een eind op had voordat hij in Echt kon beginnen.

Nu heeft deze jongeman gehoord van de IND dat hij voor 5 jaar mag blijven. Hij heeft na 5 maanden een huis toegewezen gekregen en als dit ook is ingericht, dan kan de toekomst hier in Nederland beginnen. Zodat hij ook eindelijk kan beginnen aan de Nederlandse taal. Deze jongeman is 23 jaar. Een Nederlander die hier 23 jaar is kan al bijna beginnen met het werken voor een baas. En deze jongeman moet nu pas beginnen met het leren van de taal. Daarna mag hij naar het MBO, niveau 1 of als hij geluk heeft mag hij bij een baas gaan werken zodat hij een BBL opleiding kan gaan volgen.

Het plan om de gemeenten verantwoordelijk te maken in plaats van een statushouder (dit is iemand die hier 5 jaar mag wonen) is verstandig. Mits er gekeken wordt wat heeft deze persoon echt nodig? Daar heeft de gemeente echt de hulp bij nodig van een onafhankelijke organisatie die gaat kijken wat de statushouder aan kan. B1 moet men halen maar net als in het reguliere onderwijs kan niet iedereen B1 halen. Wij hebben gewoon te maken met mensen die goed zijn met hun handen en mensen die goed zijn met hun hoofd.

Maar gelukkig, zei de minister later aan tafel bij Jinek, dat het spreken belangrijk was. Als men maar weet wat men zegt, in de winkel of bij de dokter. Zodat niet de jongere generatie mee moet om dit allemaal te moeten vertalen. Het zou in ieder geval fijn zijn dat één van de ouders de Nederlandse taal zo goed zou spreken dat zij zich samen kunnen redden. De jongeman in dit verhaal die leert dit wel. Mede omdat hij zoiets heeft van, dit is mijn toekomst, ik moet een beroep leren. Wat men ook na 5 jaar zegt, of ik terug moet of dat ik mag blijven maar ik moet werken van mijzelf.

©Jonge Medelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.