Maskers,

De meeste mensen dragen een masker. Een masker wat verbonden is met de rol die men op dat moment speelt. Als mens heb jij veel verschillende rollen. Neem een vrouw van rond de 40 jaar oud. Deze vrouw heeft een opleiding afgerond en werkt nu voor een baas. Zij zit samen met haar collega’s nu achter haar bureau en haar baan is werken voor een school. De functie die zij hier heeft is onderwijsassistente. Het is koffiepauze en zij kletst samen met collega’s over de leerlingen, die op dat moment ook pauze hebben of zij moest in de pauze surveilleren.

De rol die deze vrouw op dit moment speelt, is collega van…….Maar zij heeft in het gesprek een andere functie. Haar mening wordt gevraagd maar zij hoeft niet de leerlingen te beoordelen voor een bijvoorbeeld een diploma. Terwijl zij wel mee helpt in de toets week en daar wel cijfers in geeft.
Of de leerlingen stimuleert om het werk wat zij moeten maken om dit ook echt te doen.
In de lessen waren er verschillende leerlingen die aan de balie kwamen om iets persoonlijk aan deze vrouw te vragen. Of men liep mee naar een ruimte waar men even apart met de vrouw kon praten.

Als de vrouw naar huis ging was er weer een andere rol voor haar weg gelegd. Ten eerste, moeder van….. ten tweede, vrouw van….. en ten derde, manager van het huishouden. Drie rollen binnen de muren van het huis. Maar er waren nog meer rollen binnen het huis. Ging de telefoon en de moeder belde, dan was zij kind van…. Ging de telefoon en de schoonvader belde dan was zij de schoondochter van…

Wij zijn er ons soms niet van bewust maar ieder van ons heeft in zijn leven verschillende rollen. In de ene rol ben jij anders dan in de andere rol. In de ene rol wordt er van jou verwacht dat jij de professional bent en in de andere rol de liefdevolle moeder of vrouw.

Maar wat bedoel ik hiermee te zeggen?

In de praktijk komen wij verschillende jongeren tegen. Jongeren die vanuit een ander land naar hier gekomen zijn, maar ook jongeren die hier hun hele leven al wonen en die het lastig vinden om over hun gevoelens te praten. Vaak heeft men dit niet geleerd van hun ouders of opvoeders.
Wij leren hier in Nederland in school, dat men moet gaan praten over zijn eigen gevoelens. Dat men de gevoelens leert herkennen en dat men weet hoe men daar mee om moet en kan gaan.

Dat men ziet als men later met mensen omgaat en deze mensen zijn niet tevreden of boos of eenzaam dat men dit herkent. Maar ook dat men herkent als iemand zich zorgen maakt of dat iemand heel gelukkig of verliefd of blij is. Dit zijn vaardigheden die men nodig heeft om met mensen om te gaan. In de rollen waar men op dat moment in zit verwacht de ander een andere aanpak. Als ik als professional werk, ben ik niet de vriendin van. Maar de hulpverlener die de ander helpt met het vinden van een antwoord.

Toch zijn er veel mensen die bang zijn om hun masker af te doen. Die bang zijn dat hun ware gezicht gezien wordt. Maar waarom? Ieder mens is verschillend, ieder mens is uniek. Juist omdat ieder mens uniek is, is de wereld ook zo kleurrijk. Kijk eens naar een grote bos bloemen. Allemaal verschillende bloemen zowel op een vaas als in een berm. Een boterbloem, een roos, een tulp, een viooltje of een narcis. Maar als er een bos bloemen op de tafel staat of als jij langs de kant van de weg een kleurrijke berg ziet, dan zie jij al de verschillen. Maar toch zijn het allemaal bloemen. Zo is het ook met mensen. Wij zijn allemaal anders zonder het masker, dus waarom verstoppertje spelen achter dat masker?

Aan de ene kant snap ik dit allemaal. Vooral jongeren willen mee doen met de ander. Zij willen vooral niet opvallen of ‘echt’ gezien worden. Dat is eng, want je weet maar nooit. Maar toch, toch droom ik er van dat iedereen ooit zijn of haar masker af gaat zetten en dat wij de ware JIJ mogen zien.
De ware JIJ zoals jij bent niet omdat de ander dit van jou verwacht maar omdat jij dit van jou zelf verwacht. Wij hopen jou ooit zo te mogen ontmoeten.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.