Liefde geven,

Wat jij als kind meegekregen hebt aan liefde is bepalend voor de rest van jou leven. Mist jij in staat bent om er naar te kijken en het eventueel te veranderen. Wat bedoel ik daarmee? Als ouder heb je een bepaalde verwachting van de opvoeding. Jij voedt jouw kind zo op zoals jij dat geleerd hebt van jouw ouders. Waren jouw ouders streng dan voed jij jouw kinderen waarschijnlijk ook streng op. Waren jouw ouders makkelijk in de opvoeding dan vind jij het waarschijnlijk lastig om regels mee te geven.

Naast de opvoeding hebben ouders, ook verwachtingen van een kind. Bijvoorbeeld met een opleiding. Met een opleiding kiezen de kinderen vaak het zelfde beroep als de ouders. Hoezo doen de kinderen dat? Het is vertrouwd, ze weten wat hen te wachten staat en de ouders kunnen advies geven en mee praten over het beroep van hun kind. Hiermee blijft de ouder –kind relatie in stand.

Daarnaast zijn de kinderen verzekerd van de goedkeuring en de liefde van de ouders. Wat meestal op de eerste plaats staat en blijft staan.

Druk op de kinderen

Ongemerkt leggen hier de ouders veel druk op de schouders van hun kinderen. Ik heb het hier over de thuissituatie, ouders die het niet zelf geleerd hebben om liefde te geven. Zij komen hun partner tegen in hun leven en in eerste instantie is de relatie allemaal roze geur en maneschijn. Maar na een paar maanden (of eerder) wordt er van een relatie iets meer verwacht dan alleen maar hand in hand zitten op de bank of rondjes lopen door de winkelstraat. Dan moet er toch wel eens gepraat worden. Gepraat worden over wat heb jij vroeger gedaan, waar ben jij naar school geweest, enz.

Dit heeft vooral te maken met hoe wat jij thuis gezien hebt. Mocht jij er wel zijn, was jij wel welkom? Maar ook, werd er wel aandacht aan jou gegeven? En dan bedoel ik eigenlijk echte aandacht. Dat kan op twee verschillende manieren. Op een negatieve manier, als kind vraag je iets maar het eerste antwoord is, nee. Hij vraagt het nog een paar keer en wordt als vervelend ervaren en krijgt straf. Dit is een manier, van een kind, om aandacht te vragen. Het kan ook op een positieve manier. Als kind vraag je iets, maar je ouders vinden het niet goed en vertellen tegen jou dat wat je vraagt nu niet kan. De ouders wijzen jou hiermee op het gedrag.

Welk effect heeft de eigen opvoeding op de jongeren?

Als jongere neem je veel van je ouders over. Dus ook de opvoeding. Ben jij gewend om op een negatieve manier aandacht te krijgen dan zal jij in jou relatie ook op een negatieve manier aandacht willen. Ben jij gewend dat jij slaag kreeg of dat je vaak straf kreeg dan zal jij in de relatie ook op die manier aandacht willen. De ander mag jou slaan, de ander mag jou naar beneden halen met woorden. Ben jij opgegroeid in een liefdevol gezin waar niet te vaak gestraft werd maar waar gepraat werd, dan wil je in jou relatie ook praten, dingen uitleggen, waarom jij er zo over denkt.

Maar wat nu als je verliefd wordt op iemand die alleen maar gestraft werd vroeger en iemand die in een liefdevol gezin opgegroeid is? Het spreekwoord zegt het al, je moet water bij de wijn doen.

Dat betekent dat je allebei in de spiegel moet kijken en dat je allebei bereid moet zijn om na elkaar toe te groeien. Is onmogelijk? Nee, maar het kost veel energie en je moet het er beiden voor overhebben. Dat betekent ook dat de liefde zo sterk moet zijn dat je het van de ander kunt respecteren dat de ander dit tegen jou zegt. In gesprek blijven dus en weten waarbij de ander de pijngrens ligt. Tot hoever kan ik gaan met dat gene wat ik zeg.

Een klein voorbeeld, ik ben heel erg gevoelig. Wat een valkuil was en soms nog is, dat ik in mijn relatie alles wil uit praten en dit vanuit mijn gevoel. Wat bij mannen, in ieder geval al moeilijk is. Hoe haal je het in je hoofd? Dit leer je niet in de periode waarin je verliefd, dit leer je pas al je al jaren bij elkaar bent. Toch is het belangrijk om dit van jezelf te weten omdat er niemand is zoals jij en omdat jij diegene bent die weet hoe jij daar mee om kunt en wilt gaan.

De vraag is: Wil jij water bij de wijn doen is jouw relatie?

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.