Mag jij er wel zijn?

Als wij de media moeten geloven is dit de vraag die ons allemaal bezig houd. Mag jij, nu jij uit een ander land komt er wel zijn? Jij met jouw andere gewoontes, jij met jouw andere taal. Moeten wij bang zijn voor jou? Ga jij er met onze banen en onze vrouwen er van door? Ga jij Europa/ Nederland veranderen in een islamitisch land?

Ik zie dat er gevochten wordt in jouw land. Ik zie dat er veel mensen op de vlucht zijn naar een ander gedeelte van jouw land of naar de buurlanden. Ik zie dat de vrouwen worden verkracht en mishandeld. Ik zie dat er bommen vallen.

Maar jij, jij bent gevlucht om hier niet aan mee te willen en te moeten doen. Jij die een geweten hebt en zegt, dit doe ik niet. Maar nu, nu jij hier bent en hier ben jij ook niet welkom. Er zijn mensen die jou uitspugen, er zijn mensen die jou vervloeken. Maar wat moet jij daarmee? Ben jij dan nergens welkom?

Waar kom jij vandaan

In het land Afghanistan strijden er nog steeds partijen tegen elkaar om de macht te willen hebben. Dit gaat gepaard met bommen, zelfmoordacties en met luchtgevechten. Niemand is daar meer veilig.

In Libanon moeten de vluchtelingen uit Syrië weer terug naar Syrië. Libanon heeft niet genoeg werk en de vluchtelingen, ach ja, zij zijn daar gekomen en nu moeten zij maar weer terug in de hoop dat het in Libanon weer goed komt.

In Iran bemoeid president Trump zich met het land. Er zit namelijk iets in de grond wat hij heel graag wil hebben en daarom jaagt hij daar alle mensen tegen elkaar in het harnas. De president van Iran staat machteloos en de bevolking neemt het nu maar over.

En zo kan ik nog wel een aantal landen opnoemen waar zij het zelfde doen. En wat doen wij in Nederland en Europa, klagen. Klagen dat wij tekort hebben, klagen dat er van alles gaat gebeuren terwijl het tot nu toe alleen maar de beren zijn die op ons pad lopen.

De mens zelf is belangrijk

Wij kijken niet echt naar de mens zelf. Wij vragen ons niet echt af, wat doe jij hier en wat wil jij hier gaan doen? Wij hebben alleen maar een vooroordeel dat gevoed wordt door mensen die heel hard kunnen schreeuwen.

Maar wat nu als wij eens gingen kijken naar de mens zelf? Wie is de ander en wat heeft de ander van ons nodig? Dat wij hen niet verplaatsen van een AZC naar een AZC maar dat wij hen begeleiden zodat zij echt kunnen mee doen met de maatschappij. De Nederlandse taal leren, de normen en waarden (als wij die zelf nog hebben) leren.
als wij hen nu eens gingen behandelen als een mens. Een mens die er niet heeft voor gekozen om in het Midden Oosten te worden geboren maar daar wel toevallig is geboren.

Een mens die hoe dan ook een opleiding wil volgen en die waar dan ook aan het werk wil.
Dit is mogelijk.

De tijd dat men hier zit zou goed gebruikt kunnen worden om hen in de eerste instantie de taal te leren. Daarna gelijk een beroep te leren met daaraan werkervaring of stage koppelen.

Willen wij anno 2018 de wereld beter maken dan wordt het tijd dat wij dit gaan doen.
Zijn wij vergeten wat de moeder Teresa ooit zei: Vrede begint met een glimlach en een glimlach is het begin van de liefde.
Of wat Nelson Mandela ooit zei: Money won’t create success, the freedom to make it will.

Er is geen liefde meer in het spel dus ook geen vrede. Mensen raken ontvreemd en gaan vluchten. Mensen vragen zich zelf af: mag ik er nog wel zijn? Ben ik nog waardevol in het leven? Wij hebben de vluchtelingen hier binnen gehaald in Europa en Moeten er nu ook voor zorgen. Zorgen dat zij een goede opleiding krijgen en onderdak. Als het ooit vrede wordt in het Midden Oosten dat men dan met een beroepsopleiding terug kan en mee helpt hun eigen land waar de moedertaal wordt gesproken weer opbouwt.

Is dit haalbaar?

Ja, door samen te werken in Nederland is dit haalbaar. Door de Nederlanders te motiveren om samen met de nieuwe buren een kop koffie te gaan drinken. Door te investeren in de werkgelegenheid. Door de ander te laten ervaren, jij bent hier en jij mag er zijn. Het begint bij onszelf.
Door de jongeren de weg te wijzen voordat men in een eigen huis komt te wonen zodat men weet wat er hier van hen gevraagd word. Dit alles is mogelijk omdat onze kinderen en kleinkinderen ook nog een toekomst willen.
Bereid jongeren voor om eerst een traject in te gaan van 9 maanden waarin zij de Nederlandse taal en de normen en waarden leren kennen. 9 maanden intensief samenleven en dan in een eigen woonruimte waarna het MBO direct begint.

Dit is het resultaat: Een vriendelijk woord hoeft niet veel tijd te kosten, maar de echo ervan duurt eindeloos. moeder Teresa

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.