Offerfeest,

Offerfeest een islamitisch feest. Maar waar komt dit vandaan? Wat houd dit dan in? Is dit feest ook terug te vinden in de Bijbel? Waarom vieren wij dit feest dan niet? Allemaal vragen die bij mij op komen toen ik gisteren ruim 40 schapen zag en dacht, worden die vannacht allemaal geslacht om het feest te vieren?
Wij, Nederlanders kunnen denken dat het alleen een feest is wat in de islam beschreven staat en hen daarom veroordelen dat zij weer feest vieren. Maar de vraag is: klopt dat? In gesprekken met een jongeman over de islam en over de Bijbel kom ik toch tot een andere conclusie.

Wat staat er in de Bijbel en in de Koran?

Laat ik eerst voor de duidelijkheid vertellen hoe het in de Bijbel beschreven staat. Abraham en zijn vrouw Sara konden geen kinderen krijgen, dat was in die tijd heel vervelend. Jij die niet voor het nageslacht kon zorgen en nu? Abraham en Sara waren beiden op zeer hoge leeftijd (99 jaar) toen Sara alsnog een kind kreeg. Genesis 21.

In Genesis 22 wordt Abraham op de proef gesteld. God had hem een groot nageslacht beloofd maar nu roept God Abraham en zegt tegen hen dat hij samen met zijn zoon Isaak naar een bepaalde plaats moesten gaan. Isaak vroeg zijn vader, waar is het lam dat wij kunnen slachten voor God? Op de plaats aangekomen bond Abraham zijn zoon Isaak op de hout stapel en greep zijn mes. Toen verscheen er een engel en die zei tegen Abraham, stop. Ik weet nu dat jij Abraham in Mij gelooft. Bevrijd jouw zoon Isaak van de houtstapel en kijk achter jou en offer het dier wat daar staat.
Door het geloof van Abraham, om zijn enig geboren zoon die hij kreeg samen met Sara, te willen offeren beloofde God dat het nageslacht zo groot zou worden als alle zandkorrels op het strand en alle sterren in de nacht.

Het zelfde verhaal staat in de Koran beschreven. Het vertrouwen dat Ibrahim (Abraham) had in zijn Allah en daar zijn zoon voor wilde offeren is heel bijzonder. Maar waarom wordt dit bijzondere verhaal dan niet door ons gevierd? Het is een heel bijzonder verhaal. Het vertrouwen van Abraham en Sara werd heel erg op de proef gesteld. Maar ondanks hun hoge leeftijd krijgen zij toch nog een kind, Isaak.
Daarna wordt Abraham nog een keer op de proef gesteld. Vertrouwd hij God of is zijn zoon het belangrijkste?
Abraham doet wat God van hem vraagt. Gelukkig komt de engel net op tijd en kan Isaak in worden geruild voor een dier om te offeren.

Het verhaal gaat vooral om vertrouwen hebben en dankbaar zijn voor….

Als ik dit vergelijk met elkaar, de Bijbel en de Koran dan merk ik dat wij allemaal een bepaalde dag hebben om dankbaar te zijn. In de kerk doen wij dit op de 1ste woensdag van november “gevierd” en noemen deze dankdag.
Wij bedanken God dat de gewassen gegroeid zijn en dat er genoeg is om de winter door te komen. In de Koran doen zij dit de komende drie dagen en noemen het offerfeest. Zij bedanken Allah dat Hij voor hen zorgt. Deze drie dagen staan compleet in het teken van dankbaarheid. Andere begrippen die een centrale rol innemen zijn: saamhorigheid, onderwerping, denken aan je naasten, etc…

Dankbaarheid voor het leven. Dankbaar zijn dat wij elke dag genoeg eten en drinken hebben. Dankbaarheid is niet te koop, dankbaar zijn is een onderdeel van hoe jij leeft. Wil ik mij altijd vergelijken met de ander, dan kom ik tot de conclusie dat het gras bij de ander groener is dan bij mij. Maar is dit waar of is dit alleen de buitenkant? Weet ik echt hoe het met de ander gaat of trek ik mijn conclusie hoe ik over de ander denk?

Moeten wij dan alles uit handen geven?

Doe ik net als Abraham in het begin van zijn leven? Om alles in het werk stellen om maar mijn eigen weg te kunnen gaan? Zelfs over de rug van anderen. Of leef ik uit vertrouwen en vertrouw ik erop dat wat ik ook doe, het goed is voor mijzelf en voor de ander? Dat wil niet zeggen dat ik achter over mag leunen en niets meer hoef te doen. Maar dat wil zeggen dat ik mag vertrouwen op mijn gevoel en weet het komt goed. Het is de mens eigen om de touwtjes in de handen te willen houden en om over de rug van een ander er zelf beter van te willen worden maar of dit een echte samenleving is?

Wat wij kunnen leren van dit verhaal en van het verhaal van het offerfeest? Dat wij vertrouwen mogen hebben in God of in Allah of hoe jij de Persoon ook maar noemt. Wij mensen denken dat wij net zo groot zijn als de Hogere macht en laten in alles zien dat wij dit kunnen. Maar uiteindelijk zijn wij maar klein, want kunnen wij echt wel voor ons zelf zorgen? Wij hebben wonderen nodig om tot de conclusie te komen dat r meer is tussen hemel en aarde dan dat wij zien met onze blote ogen.

Vertrouw net als Abraham en Sara er op dat wat jij ook doet, en hoe moeilijk het soms ook lijkt, het toch goed komt. Ik denk dat dit DE boodschap is van het offerfeest.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.