Ssst, het is een geheim…………..

Introductieweek:
In de eerste week van het nieuwe schooljaar is het altijd aftasten hoe de studenten en hoe de docenten zijn. Het programma stond vast. De voorbereidingen waren al klaar en de groepjes waren ingedeeld. Fietsend naar een boerengolf onder begeleiding van de mentor samen met de klas. Gelukkig was het droog nadat het een nacht hard regent had. In het weiland, waar de boerengolf was, liepen de koeien gewoon rond. Soms kwam er een (voet)bal in de koeienvlaai terecht en spatte de poep eraf als de bal weer verder werd geslagen.

De groepen die door ons waren ingedeeld waren nog al onwennig ten opzichte van elkaar. Een nieuwe klas, nieuwe mensen en hoe ga ik daar mee om? De docenten, zij zijn allemaal nieuw, zullen zij mij wel begrijpen? Hoe ga ik daar mee om? Ik vindt het heel spannend maar hoe los ik dit op?

Gelukkig is het nog maar de eerste week en is het voor iedereen spannend. Aan de studenten kan je dat merken. De één trekt zich terug en de ander probeert er op een lollige manier contact te maken. En de docenten? Zij zullen dat één, twee, drie nooit echt toegeven maar ook voor hen geldt het zelfde. Afwachten wat de klas hen brengt. Hoe breng ik deze klas tot een eenheid en wat is mijn invloed op de klas? Het enige, wat ik nu in deze introductieweek als docent doe, is rustig blijven en observeren.

De docenten laten de spanning, omdat zij dit al vaker mee gemaakt hebben, niet zomaar zien. Zij proberen zoveel mogelijk alles wat voor deze week is voorbereid zo goed mogelijk te laten verlopen. Aan het eind van de week komen zij bij elkaar en geven de bevindingen door aan hun collega’s.

Studenten die elkaar nog niet zo goed kennen maken contact met de klas maar houden zich verder rustig. De eerste week is bedoeld om kennis te maken, om even in het ritme te komen van vroeg opstaan en om naar school te gaan. Niet om te presteren en niet om te laten zijn welke vaardigheden jij allemaal al beheerst.

Nu wil jij weten wat het geheim is?
Het eerste geheim heb ik al verklapt. Docenten vinden het net zo spannend als een student. Van hen wordt verwacht dat jij aan het eind van het schooljaar naar de volgende klas gaat. Bij de studenten ligt dat anders. Het groepsgevoel duurt nog tot aan de herfst soms tot aan de kerst vakantie voordat iedereen, iedereen in de klas accepteert. Maar soms lukt het nooit dan is de klas zo verschillend dat er elke keer strubbelingen onderling zijn. Dit is voor de meeste docenten het moeilijkste wat er is.

Wat jij als student een beetje moet leren is, om te “spelen” met de docent. De meeste docenten willen namelijk altijd gelijk ook al heb jij gelijk toch wil de docent gelijk. Maak je daar als student niet te druk om. Het beste is om dit af en toe maar zo te laten. Probeer er wel achter te komen hoe het komt dat de docent zo denkt. Dit geeft jou handvatten om het de volgende keer anders te doen.

Besef dat de meeste docenten dit beroep niet voor niets hebben gekozen maar juist om er voor te zorgen dat jij als student er beter van wordt. En dat jij aan het eind van de schoolperiode een diploma krijgt en aan het werk kunt gaan. Als student denk jij er waarschijnlijk anders over. School gaan, als dat niet jouw hobby is, duurt lang en jij wilt zo snel mogelijk klaar zijn. Het beste wat jij dan kan doen is rustig blijven en gewoon je best blijven doen.

Een schooljaar duurt iets meer dan 10 maanden, jij hebt minstens 10 weken vakantie en jij kan een bijbaan zoeken. Aan het eind van jouw opleiding wordt jij beloond met een diploma die jij de mogelijkheden geeft om een beroep uit te oefenen. Werken duurt elk jaar 11 maanden en jij hebt 3 weken zomer vakantie. Het voordeel wat jij hier hebt is dat jij aan het eind van de maand een salaris krijg.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.