Verandering van keuzes is vertrouwen in de toekomst,

Niet elke zondag ga ik naar de kerk maar gisteren wel. Een ex collega, zij is tevens voorganger, is gestopt met haar werk in de kerk. Deze zondag was voor haar de laatste keer dat zij in een dienst voorging. Het thema van deze morgen was, vertrouwen. In hoeverre hebben wij, mensen nog vertrouwen in de toekomst, maar ook in elkaar? Aan de hand van een Bijbel gedeelte, van Jacob werd uitgelegd hoe men vroeger al vocht met het woord, vertrouwen.

Jacob was met zijn 2 vrouwen en zijn 2 bijvrouwen en 11 kinderen gevlucht. Gevlucht van zijn oom Laban. Om terug te keren naar zijn broer Ezau. Alles wat Jacob bij zich had, bracht hij naar de overkant van een rivier. En hij bleef alleen achter. Aan het eind van de nacht kwam hij in een worsteling met iemand. Toen de ander zag dat hij niet kon winnen van Jacob raakte hij Jacobs heup aan zodat de heup werd ontwricht. Jacob zei: ik heb oog in oog gestaan met God en ben in leven gebleven. Jacob is één van de voorbeelden vanuit de Bijbel waarbij duidelijk wordt dat hij gewoon een mens is. Dat ieder mens het vertrouwen kwijt kan raken en dingen doet die er voor zorgen waardoor hij de weg even kwijt raakt. Maar het is ook mogelijk dat iemand opnieuw het vertrouwen terug kan vinden waardoor men het leven toch weer op de rit krijgt.

Terug naar de zondag,

Nadat ik dus dit verhaal had gehoord was er een afspraak geplant met een jongeman in Utrecht. Deze jongeman komt uit Guinee en leert nu om van hout mooie dingen te maken. Wat mij opviel aan deze jongeman was, dat hij een groot netwerk om zich heen had gebouwd zodat hij dingen voor elkaar kreeg. Elke dag had hij iets te doen, of hij ging houtbewerken of hij ging bij Nederlandse les.
Hij zorgde er voor dat hij bezig was. En zodoende kon hij bewijzen voor zichzelf dat hij vertrouwen mocht in de toekomst. Wat er ook gaat gebeuren, hij heeft een beroep geleerd.

Daarna gingen wij naar Zeist naar een detentie centrum. Hier zitten ongedocumenteerde mensen, zoals nu Lili en Howick vast. Buiten de poort staan mensen de eerste zondag van de maand stil doormiddel van een wake. De wake begint om 16:30 en duurt een half uur. Er wordt stil gestaan bij wat er binnen gebeurd. Mensen die hier naar Nederland gevlucht zijn omdat zij een veilige haven zoeken, maar niet genoeg bewijzen kunnen aanleveren worden hier in detentie gezet. Gezien als zware criminelen, zonder buitenlucht en zonder contact met de buitenwereld zitten zij daar vast.

Als men een goede advocaat heeft of er iemand is die voor hun mensenrechten op komt, dan kan het zijn dat men terug mag de maatschappij in. Om bij een wake aanwezig te zijn maakte dat ons weer bewust wat en wie er aan de “macht” zijn op dit moment. Op wie hebben wij Nederlanders gestemd voor de verkiezingen? Wie hebben wij de “macht” gegeven om ons land te regeren?

Wat doen wij Nederlanders?

De meeste mensen klagen. De één is het er niet mee eens dat er zoveel mensen in Nederland extra bij zijn gekomen en ander gedeelte is het er niet mee eens dat er mensen zonder pardon in een detentie worden gestopt.

Behalve in de detentie zijn er nog een aantal cijfers waar “ons kabinet” niets mee doet.
De afspraak met Turkije bijvoorbeeld. Nederland heeft sinds dat de afspraak er is, nauwelijks meer vluchtelingen op gevangen terwijl zij dit wel beloofd hebben. Het gaat om 8000 mensen die eventueel “veilig” in een AZC in Nederland zouden kunnen zitten maar nu vast zitten in kampen in Griekenland en in Turkije.

Daarnaast zitten er nog 11000 mensen in een AZC die wachten op een woonruimte in Nederland. Aan hen is er een gemeente toegewezen maar er is te weinig woonruimte beschikbaar. Waardoor zij niet kunnen doorstromen, niet met inburgering kunnen beginnen en als men heel veel pech heeft de kosten terug moet betalen aan de duo. (10000 euro geleend geld.) Behalve school, waar men de taal en dingen leert over Nederland, leert men nu ook niet om te gaan met buren en met het sociale leven van een dorp of stad.

Vertrouwen in de toekomst?

Nadat Jacob een aanvaring had gehad met God en nadat de jongeman uit Guinee zijn “draai” heeft gevonden in Utrecht kregen zij vertrouwen in de toekomst. Wat kunnen wij hier van leren? Beiden hebben in hun eigen spiegel gekeken en gezien wat zij zelf er aan konden doen om de situatie te veranderen. En wij? Kunnen wij ons denken ten opzichte van het ander veranderen? Ja, dat kunnen wij. Alles wat wij aandacht geven groeit. Geven wij aandacht aan klagen over de ander dan zien wij ook alleen maar dat het ander alles “fout” doet.

Zien wij kansen? Ook al is het maar met een wake om stil te staan wat er allemaal gebeurd dan staan wij in ieder geval open voor verandering. Open voor mogelijkheden, open voor warmte, open voor de ander en open voor LIEFDE. Dat is ook waar het omdraaide bij Jacob. Hij vergaf de ander en ging verder met liefde geven. Het begint dus bij onszelf. Wij zijn het zelf die de verantwoording moeten nemen. Met alles wat wij doen. In het nemen van beslissingen in huis tot het nemen van de beslissing wie kiezen wij bij een verkiezing, kiezen om te regeren in ons land.

Vertrouwen krijgen begint met het veranderen van onze keuzes.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.