Workshop geven en ontvangen,

Gisteren was het een intensieve dag. Op de planning stond dat wij 2 workshops gingen geven en dat wij in de avond zelf 2 workshops gingen volgen. De bedoeling was dat er een jongeman met ons mee zou gaan naar school. Hij zou vertellen waarom hij gevlucht was en hoe het leven nu in Nederland is. Helaas voor ons, belde hij op het laatste moment af. Dan is het moeilijk om nog iemand anders te regelen en dus gingen wij alleen.

De beide workshops gingen over de reis van het moederland naar Nederland. En als men dan hier komt, hoe dan verder? De aankomst in Nederland, een dagkaart naar Ter Apel om vervolgens naar andere AZC te verhuizen. De gesprekken met de advocaat, de interviews met de IND. Dit kan 6 maanden zijn maar soms ook pas naar 3 jaar voordat men uiteindelijk de beslissing hoort van de IND of men mag blijven of dat men moet vertrekken.

De reacties van jongeren op school waren verschillend. Jongeren stellen vanuit hun eigen visie vragen. Bijvoorbeeld waarom krijgen deze jongeren alles voor elkaar en mijn moeder vroeg heel vaak om hulp en werd niet gehoord? Een andere jongeman zei bijvoorbeeld, waarom blijven zij niet in de landen in het Midden Oosten waar geen oorlog is? Geen slechte gedachte, alleen deze landen vangen al veel vluchtelingen op en deze landen zijn al overvol.

Zelf workshops volgen,

De eerste ging over omgaan met spanningsvolle situaties en agressie. Beide workshops die wij zelf volgde was een verlengstuk op onze workshops. De jongeren die wij begeleiden kennen wel een spanningsvolle situatie. Het land van herkomst was al spannend genoeg. De reis hier naar toe was spannen. Dan komt men hier en denkt men dat er nu een tijd komt van rust en veiligheid en dan moet men wachten. Wachten totdat de IND zegt, jij mag blijven of niet. Als men mag blijven is de hoop dat alles goed komt en dat men zo snel mogelijk een huis heeft en een opleiding kan gaan volgen. Als men een negatief krijgt, is de vraag en nu? Ga ik weer terug of blijf ik hier?

Van al dat wachten en van al de spanning krijgen de jongeren veelal last van stress. Hoe ga jij met het wachten om? Hoe deel jij de dag zo in, dat jij het idee hebt dat dit een zinvolle dag was? Hoe ga jij met de stress om ten opzichte van de ander die jou de hele tijd aan het uitdagen is? Word jij agressief of vind jij een manier om hier mee om te gaan? Sommige jongeren zijn gaan sporten andere jongeren gingen alcohol of drugs gebruiken. Om zo doende hun stress te onder drukken en geen ruzie te gaan maken met de ander. Wat heel veel jongeren geleerd hebben is de controle weten te houden over de situatie. En dat is met heel lang wachten heel knap.

De tweede workshop ging over hechtingsproblemen.
Waarom krijg iemand een hechtingsprobleem? Wat betekent het voor iemand als hij een hechtingsprobleem heeft? Wat zijn de gevolgen daar van? Een hechtingsprobleem ontstaat als er geen basisveiligheid en basisvertrouwen is. Dit kan zijn bij een baby maar dit kan net zo goed ontstaan als iemand uit een ander land naar hier komt en weinig zelfvertrouwen heeft en geen aansluiting kan vinden bij zijn omgeving. Bij iemand die hechtingsproblemen heeft, zie jij dit vaak terug in het gedrag. Bijvoorbeeld: Twee gezichten, aangepast gedrag, oppervlakkig gedrag, manipuleren binnen relaties, aantrekken en afstoten van anderen.

Hoe ga jij om met iemand die hechtingsproblemen heeft?
Ga eerst op zoek wat bij jou past. Wie en wat wil jij voor die ander betekenen? Kan jij dit en sta jij sterk in jouw schoenen? * Zorg in eerste instantie, dat er vertrouwen is. *Spiegel het gedrag wat niet goed is gelijk en benoem het gewenste gedrag.* Stel duidelijke regels en haalbare doelen *Zorg voor succeservaringen. Kan men hechtingsproblemen overwinnen? Als men hier op latere leeftijd last van heeft gekregen, wordt het moeilijk. Maar gedrag is, als de persoon het zelf wil, te veranderen. Mits met goede begeleiding. Heb jij een relatie met een persoon met hechtingsproblemen? Dit is net las bij EHBO: Jij bent prioriteit nummer 1. Vergeet jezelf niet. Verlies jij dit uit het oog dan ben jij jezelf maar ook de ander kwijt.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.