Moeder van…..

Mijn zoon is gevlucht uit Syrië en mijn dochters wonen daar nog:(

Mijn naam is Hannah en ik kom uit Syrië. 4 jaar geleden is mijn zoon gevlucht van uit Syrië naar Nederland. Gelukkig is het hem gelukt om een verblijf hier te krijgen. Daarna heeft hij gevraagd of wij, mijn man en ik hier naar Nederland mochten komen. Ook dat is gelukt. Wij wonen nu samen met hem in een flat. Wij zijn blij met ons huis en wij zijn blij dat wij weg zijn van de dictatuur. Wij mochten niets zeggen maar alleen maar naar de dictator luisteren. Gelukkig is mijn andere zoon ook in Nederland en hij woont dicht bij ons. Wij zien elkaar geregeld. De ene zoon heeft werk en de andere zoon zit nog op school.

Mijn man en ik zijn samen naar de inburgeringscursus geweest. Allebei hebben wij 600 uur Nederlandse taal gehad op school en nu zijn wij ons aan het voorbereiden op het examen. Maar dit is redelijk moeilijk om het examen te halen. Spreekvaardigheid en luistervaardigheid hebben wij gehad en de andere 4 moeten wij nog. Maar als je samen in huis bent dan praat je toch snel Arabisch.

De persoon van vluchtelingenwerk komt niet meer en nu proberen wij te oefenen via een programma op de telefoon. Gelukkig komt Erna nog een keer langs en dan wordt er toch Nederlands gepraat. Niet alleen uit het boek maar ook gewoon over Nederland en over de familie in Syrië.

Wat houdt het examen in? Hoe worden de examens afgenomen?

De examens zijn:

  • Kennis van de Nederlandse Maatschappij
  • Spreekvaardigheid
  • Leesvaardigheid
  • Luistervaardigheid
  • Schrijfvaardigheid
  • Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt

Kennis van de Nederlandse Maatschappij: U krijgt vragen over Nederland. Bijvoorbeeld over werk zoeken of een huis huren of over scholen in Nederland.

Spreekvaardigheid, Leesvaardigheid en Luistervaardigheid: U doet de examens Spreekvaardigheid, Leesvaardigheid en Luistervaardigheid met de computer. U laat zien dat u de Nederlandse taal kunt spreken, lezen en verstaan.

Schrijfvaardigheid: U doet dit examen op papier. U laat zien dat u in de Nederlandse taal kunt schrijven.

Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt: Hoort u na 1 januari 2015 dat u moet inburgeren? Dan moet u ook het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt doen. U vult resultaatkaarten in en verzamelt bewijzen over werken in Nederland. Na het invullen van de resultaatkaarten vraagt u een gesprek aan bij DUO.

Slaagt u voor alle examens, dan krijgt u het inburgeringsdiploma. Als jij nog jong bent kan jij daarna naar het MBO. “Oudere” mannen en vrouwen mogen nu gaan werken.

Familie in Syrië,

In kennis van de Nederlandse Maatschappij was er ook een hoofdstuk dat ging over de zorgverzekering. In het boek staat dat jij de zorgverzekering kunt veranderen in januari naar een ander zorgverzekering. Foutje bedankt dit moet in december en dan moet je een jaar zo verzekerd blijven. Elke maand betaal jij voor de zorgverzekering een premie. Wat betekent dan het woord: premie? Premie is dat je elke maand voor de zorgverzekering betaald. Oké, en waar moet ik mij overal voor verzekeren? Voor de tandarts bijvoorbeeld en als jij last hebt van bijvoorbeeld jouw schouders of je nek dan is het verstandig om jezelf te verzekeren voor de fysio. Waarom zeg ik dit? Want toen ik vanmorgen kwam, stond Hannah net op. Ik heb hoofdpijn en last van mijn nek en schouders. Hoe komt het dan dat jij zoveel last hebt van de schouders, nek en hoofdpijn? Ja, zei Hannah, ik begrijp eigenlijk wel dat ik Nederlands moet leren maar mijn dochters wonen nog in Syrië.

Ik ben moeder en wil hen toch heel graag naar 6 jaar een keer weer zien. Wij als gezin, woonden in het midden van Syrië en daar is het ”gelukkig veilig”. Maar het blijft moeilijk. Ik kan niet terug, ik kan niet naar het buurland, Libanon en ik kan niet naar Turkije. Ik heb geen paspoort en als ik daar na toe ga, dan kunnen mijn dochters niet naar Libanon of Turkije komen. Dus ik ga niet.

Weet je Erna, dit is dus het probleem van veel gezinnen. Wij sturen de jonge jongens weg uit het moederland om vrede en veiligheid te zoeken. Hebben zij dit gevonden en krijgen zij een verblijf en kunnen wij daarna komen, dan zijn wij blij om dat wij nu veilig zijn, echt waar. Maar ik mis mijn dochters, schoonzoons en kleinkinderen. Ik spreek hen wel via skype gelukkig, maar ik wil hen graag aanraken en knuffelen. Of dit nog ooit kan? Ik weet het niet. Op dit moment kan ik met mijn paspoort niet meer Syrië in. Als president Aazad nog lang blijft op deze manier dan vraag ik mij af of ik ooit mijn dochters terug zie. Daarom heb ik zoveel last van mij schouders en nek.

Is er een mogelijkheid om je dochters hier te halen? Helaas is dit heel moeilijk. Als een kind boven de 18 jaar is moet het zelfstandig komen van Nederland. In Griekenland zit alles vast wat betreft vluchtelingen, dus dit heeft geen nut. Op visite komen is mogelijk maar dan moet iemand van diegene die hen uitnodigt, een vaste baan hebben.

De persoon die komt, moet een visum hebben en een retour van het vliegtuig. De familie hier moet kunnen bewijzen, dat hij zijn gast eten en drinken kan geven. Dit moet aan de hand van de laatste 3 loonstrookjes en ruim 34 euro per dag kunnen uitgeven aan de gast. Dan nog beslist de IND of de persoon mag komen of niet.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.