Wat moet ik doen?

Dat geldt voor iedereen!!

Deze vraag stellen wij ons zelf vaak. Moet ik die opleiding gaan volgen of toch de andere? Moet ik met mijn vrienden mee gaan of zal ik voor mijzelf kiezen? Wat moeten wij eten vanavond? Welke broek zal ik vandaag aan doen? Vragen die ons zo bezig kunnen houden in plaats van dat wij vergeten om te genieten van de zon bijvoorbeeld. Vragen waarvan wij denken als wij die niet juist beantwoorden en dat er mensen zijn die ons daar op afkeuren. Wij zijn bewust of onbewust bezig ons aan te passen aan de wereld om ons heen. Maar wat nu als wij ons eens niet druk gingen maken om de wereld om ons heen? Wat nu als wij nu eens ons eigen pad gingen volgen? Wat nu als wij eens NEE gingen zeggen?

Hoe kom je er achter wat jouw eigen mening is? Dat is een goede vraag. Toen wij nog klein waren, dit wil zeggen een baby en een peuter, deden wij alles wat wij zelf wilde. Wij huilden om aandacht en om eten of dat wij een vieze luier hadden. Wij huilden omdat wij geen snoepje of geen nieuw speelgoed kregen. Toen dachten wij nog niet na. Wij hadden honger en dat was wat belangrijk was. Wij zagen speelgoed en die wilden wij hebben. Dit was niet bewust maar onbewust. Zo zat het leven van ons toen in elkaar. Maar hier kwam gauw verandering in. Onze ouders hebben ons snel geleerd dat dit niet kon. Wie vraagt wordt overgeslagen was het motto toen. Vanaf toen zijn wij de spontaniteit om iets te vragen verleerd.

Jongeren zijn net peuters, maar dan eigenwijzer:)

Er kwamen regels voor in de plaats. Als jij iets goeds deed, kreeg jij iets lekkers. Als jij een goed rapport had, werd je beloond. Als kind past jij je daar snel op aan. Want jij wilt die beloning. Omdat wij ons gingen aanpassen aan de omgeving verloren wij naast onze spontaniteit ook ons verlangen om uit te zoeken wat echt bij ons past. Vooral als jongeren moeten kiezen welke beroep zij later willen gaan beoefenen. Wat gaan mijn vrienden doen? Hé, in Syrië zat ik op een universiteit dan kan ik hier toch ook naar het HBO of naar de universiteit? Ik heb de inburgering gehad en moet nu naar de entree opleiding, ik wil beginnen bij niveau 2 en direct een vak leren. Waarom mag en kan dat hier niet? Hoe is het met jou Nederlands, vriend? Goed, o ja denkt jij dat jij alle woorden die met het beroep te maken hebben al begrijpt? Eh, ja waarom niet?

Maar mijn vrienden doen dit wel, dan kan ik dit toch ook? Heb jij de zelfde opleiding in Syrië gehad dan jouw vriend? Nee, maar ik wil dit gewoon. Deze gesprekken hebben wij de laatste tijd geregeld met de jongeren. Alles kan toch in Nederland waarom dit dan niet? Weet u wat? Ik wacht tot ik 21 jaar ben en dan doe ik toelatingsexamen en als ik dan slaag mag ik gewoon beginnen met het HBO. Wat is er mis met het MBO? Niets, maar ik wil niet beginnen bij de entreeopleiding. Tussen de entreeopleiding en het HBO zitten 3 stappen en minstens 5 jaar tussen. Jij denkt dat jij die zomaar kan overslaan?

Jongeren zijn net als peuters maar dan een stukje eigenwijzer. Als ik niet krijg wat ik wil ga ik heel hard roepen. Als jij dan niet luistert en mee doet wat ik zeg, gooi ik heel hard de deur dicht en zeg niets meer tegen jou. Ik wil hebben wat ik wil, punt. Daar sta ik dan met de Nederlandse regels in de hand. Ik heb het idee dat ik alleen sta. Vluchtelingenwerk en de gemeenten zijn uit beeld. Nederlandse mensen zijn er niet of weinig. En de grote groep jongeren, als wij hen niet geregeld zien, doen precies wat hen uitkomt.

Dit is waar ik mij zorgen om maak,

Een grote groep die aan hun lot wordt overgelaten of als hen iets 1 keer per 2 weken gevraagd wordt, hoe gaat het? Maar zegt, het gaat goed. Jongeren die denken dat zij alles weten. Jongeren die het aan hun vrienden vragen, die hier ook nog maar 4 jaar zijn. Jongeren die liever geld verdienen dan naar school gaan.

Jongeren die denken dat hier alles mag en kan. Dat klopt ook nog want er is geen enkele instantie die verteld wat niet mag. Wat gezegd wordt is, men moet maar de neus stoten en dan vertellen wij dat dit niet mag. Waar is nu de begeleiding? In tegenstelling tot de Nederlanders die niet naar school gaan komt de inspecteur gelijk aan de deur en krijgt men gelijk een boete. Wat als men niet de opleiding afmaakt moet men dan ook terug betalen? Of wordt dit kwijtgescholden net als bij de inburgering? Terwijl als een Nederlandse jongere zijn diploma niet haalt al het “geleende” geld moet terug betalen.

Wij werken heel graag met en voor de jongeren die uit een andere landen naar hier zijn gekomen. Maar ten opzichte van de regels kan ik dit niet naar de Nederlanders maar ook niet naar de jongeren uitleggen. Gelijke monniken, gelijke kappen? Ik wou dat dit waar was.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.