Slachtoffer of doorzetter?

De toekomst zal het mij leren!!

4 jaar lang hebben wij, Joanne en Erna jongeren gevolgd en bezocht. Wij hebben hen met verschillende dingen mogen helpen. Wij vertaalden een brief, wij hielpen om de financiën te regelen, wij kwamen goed nieuws brengen maar wij kwamen ook slecht nieuws brengen en wij hielpen mensen verhuizen van A naar B. 4 jaar lang zonder enige financiële ondersteuning en zonder iemand die op je nek zat om te bepalen hoe en wat wij moesten doen. En het werkte. De meeste jongelui waren maar wat blij met onze hulp.

Maar omdat de portemonnee leeg begon te raken en Joanne is gaan werken op een school in Amsterdam, ben ik gaan kijken, hoe ga ik nu verder? Wat ga ik nu doen? Ga ik alleen verder of sluit ik mij aan bij een organisatie? Of ga ik niets doen en alleen in huis zitten en poetsen en eten koken?

De verleiding is heel groot, omdat wij 4 jaar hebben samengewerkt, om niets meer te doen. Om de denkbeeldige jas van doorzetten, uit te trekken Alleen maar in huis zitten, wachten totdat men weer in huis zijn en dan eten, tv kijken en slapen. Of elke week naar de buurvrouw gaan van 90 jaar, voor een bakkie koffie?

De verleiding is groot om nu het slachtoffer te spelen. Om nu te zeggen, was ik maar nooit gestopt met het werken op een school. Had ik die baan nog maar gehouden dan had ik een vast inkomen gehad, dan zag ik elke dag mensen. Dan had ik elke dag zonder dat ik na moest denken iets te doen. Is dit wat ik later, als ik ze ooit krijg, tegen mijn kleinkinderen wil zeggen? Is dit later als ik op mijn sterfbed tegen de directe familieleden ga zeggen? Nee, wat ik wil is iets door geven aan de mensen die na mij komen. Op mijn CV staat dat ik een doorzetter ben en dat wil ik ook zijn.

Soms weet je alleen niet hoe?

Slachtoffer zijn daar kies je niet voor. Dit overkomt je. Als iemand tegenslag heeft in zijn of haar leven en het is TE zwaar om dit te dragen, is het voor deze persoon lastig om het om te draaien naar het positieve. Sommige mensen blijven “graag” in deze rol zitten. Eindelijk aandacht, eindelijk geen beslissingen nemen want ik kan het niet, ik heb nog te veel verdriet. Slachtoffer, het kan iedereen overkomen, slachtoffer blijven is een keuze.

Een doorzetter kan ook iedereen zijn. Op school beginnen onder aan de trap, het laagste niveau, maar omdat jij daar niet tevreden mee bent, zet jij door. Een stapje hoger en misschien nog wel een stapje hoger. Of als jij je ergens voor inzet en jij krijgt tegen werking dan heb jij ook de keus, blijf ik staan of ga ik door om toch mijn ideaal te kunnen bereiken? Wat jij ook kiest, bedenk wel dat jij het zelf bent die het stuur in handen heeft. Jij bepaalt zelf hoe jouw leven er uit komt te zien. Jij bepaalt zelf hoe jij met tegen en met voorspoed om gaat.

Als jij kiest voor doorzetten, kijk dan eerst naar het doel. Wat wil ik bereiken? Wat heb ik voor ogen? Wie wil ik daarbij helpen? Als jij dat helder voor ogen hebt, maakt er eens een tekening of een collage van. Maak het dus visueel. Kijk er eens elke dag na. Wil ik dit nog steeds? Of moet ik iets veranderen? Het mooiste van een doel is, dat jij het zichtbaar maakt en dat jij er over gaat vertellen. Dat andere mensen het horen wat jouw plannen zijn. Om zodoende mee te kunnen praten en vragen kunnen stellen. Heb je hier aan gedacht? Wat dacht jij van dit?

Zodoende komt jouw plan in beweging en maak jij het zichtbaar voor jezelf en voor de ander. En hoe meer het zichtbaar wordt hoe meer inspiratie jij op doet om jouw doel daadwerkelijk te bereiken.

Nu nadat ik een paar maanden heb nagedacht, is het voor mij wel een stuk duidelijker geworden.

Ik wil verder, ik wil niet als slachtoffer in huis zitten, wachtend in een schoon huis met eten op de ander. Nee, de wereld houdt voor mij niet op bij het gezin. Ik wil voor meer mensen iets gaan betekenen. Of het nu hier is of ergens anders, dat is de vraag. Het feit is dat ik toch mijn jas van doorzetten weer aandoe. De jas die mij al ver gebracht heeft en die mij nog steeds past. Wat hij ook brengt, wij, ik zal het zien.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.