Wat is mijn toekomst?

Of jij nu 18 jaar bent of 56 jaar, iedereen vraagt zich wel eens af: wat is mijn toekomst? Wat gaat de toekomst mij brengen? Kan ik het werk nog blijven doen of moet ik ergens anders gaan solliciteren?

Moet ik nog een opleiding volgen of zijn mijn diploma’s goed genoeg? Ben ik nog wel veilig in mijn huis, in mijn dorp en in mijn land? Vragen, vragen die er soms voor kunnen zorgen dat wij helemaal de weg kwijt zijn. Vragen die ons soms in ons hoofd ons zo gek maken dat wij liever hard weg willen lopen. In het verleden heb ik gemerkt dat weglopen echt niet de oplossing is. De oplossing ligt bij jezelf. Jij bent diegene die moet gaan kijken, wat wil ik en wat kan ik?

Geduld hebben,

Wij mensen zijn vaak ongeduldig. Wij willen NU alles. Een mooie baan, een mooi huis, genoeg vrienden en leuke, makkelijke kinderen. Toch zitten er maar 24 uur in één dag en 7 dagen in één week. Het zelfde dat Keulen en Rome niet op één dag gebouwd zijn kunnen wij als mensen alles wel tegelijk willen maar dit zal niet lukken. Alles komt echt op zijn tijd. Soms is dit moeilijk te geloven, want wij willen alles in onze eigen handen houden. Toch is iedereen ‘afhankelijk’ van de ander. Vooral al jij iets van de ander wil.

Een sollicitatiebrief moet voor een bepaalde datum binnen zijn. Daarna gaat men intern kijken en lezen wie er het beste bij de functie past. Deze mensen werken van 08:00 tot 17:00 uur en moeten dit naast hun eigen werk gaan doen. Daarna volgen de gesprekken. Voor de sollicitant een half uur voor de werkgever een volle dag. Weer een beslissing en weer opnieuw de tweede ronde van gesprekken. Weer wachten. Tussen een brief schrijven en hopelijk een antwoord krijgen zitten 2 weken. Als jij diegene bent die graag deze baan wil moet jij geduldig zijn en hopen op een goede afloop. Iets moois wil bereiken kost gewoon tijd.

Draai het eens om.

Als jij alles op jouw gewenste tijd zou krijgen wat ga jij dan op het laatst wensen? Als al jouw wensen uitkomen is het leven ook saai. Er zit geen enkele uitdaging meer in. Jij hebt alles wat jouw hartje begeert. Jouw leven is elke dag het zelfde. Jij ontmoet elke dag de zelfde mensen en jij kunt één keer per jaar naar een land waar jij nog niet bent geweest. Is dit wat jij echt wilt?

Ongeduldig zijn kan stress met zich mee brengen. Dat is nu net wat jij moet zien te voorkomen. Dat alles niet zo snel gaat zoals jij dat wil is één maar dat jij er gestrest van wordt is een ander verhaal.

Wat schiet jij daar mee op? Wie help jij daarmee? Niet jouw baas, niet jouw gezin, niet jouw vrienden, eigenlijk helemaal niemand. Het enige wat jou kan overkomen is dat jij diegene bent die gestrest en in een burn-out kan raken.

Wat kan jij doen om het geduld niet te verliezen?

Maak plannen, geloof in jouw dromen. Alleen dan kan jij de dromen ook waar maken. Daarna teken de dromen op een groot papier. Zet boven aan het papier de datum van vandaag en een datum wanneer jij dit plan bereikt wil hebben. Wees wel reëel. Een opleiding van 4 jaar kan echt niet in 2 jaar gehaald zijn. Een baby kan echt niet binnen een half jaar lopen en praten. Wees hierin eerlijk naar jezelf toe.

Lukt het nog niet om de plannen op papier te zetten? Dan is misschien dit een tip die jou kan helpen. Waar speelde jij vroeger toen jij klein was het liefste mee? Welk antwoord gaf jij de juf als zij vroeg: wat wil jij worden later? Het wil niet zeggen dat wat jij zei vroeger nog steeds zo is. Maar kijk eens goed misschien ligt in dit verlengde wel een beroep dat er veel op lijkt. Speelde jij graag met auto’s? Dat wil dan niet zeggen dat jij een automonteur wordt maar jij kunt ook een rijschool beginnen of auto’s ontwerpen. Speelde jij graag zuster met de poppen? Dit wil nog niet zeggen dat jij verpleegster wordt maar doktersassistente of psycholoog.

Wat ik hier mee wil zeggen is dat jou interesse van vroeger onbewust al een voorbode is van wat jij later gaat kiezen als beroep. Voor de één is dit direct binnen zijn bereik en de ander zal een langere weg moeten gaan. Toch is het goed om te kijken wat wil ik met mijn leven doen? Door dit zichtbaar te maken op papier is het voor jou duidelijker welke kant jij op gaat. Daarnaast is het ook duidelijker hoelang het gaat duren voor jij dit bereikt hebt. Dit voorkomt stress en het leven wordt een stukje makkelijker.

In plaats van beren op de weg te zetten maak je dromen zichtbaar op papier!!

©JongeMedelanders

2 reacties

 1. Het maakt toch echt wel uit of je 18 of 56 bent wat je toekomst betreft. Ik weet wat mijn toekomst mij brengt en dat is de dood op korte termijn. Het voorbeeld van een sollicitatiebrief vind ik niet erg passend tegenwoordig is het zo dat jij zelf erg aan moet trekken en juist moet laten weten dat jij geïnteresseerd bent. Afwachten is niet iets wat je moet doen in een tijd waar zo weinig banen voor handen Zijn je moet juist initiatief tonen. Veel sollicitaties lopen tegenwoordig ook via het internet en je wordt echt niet meer geselecteerd op je mooie handschrift of Oh jou geweldig kwaliteiten. Geld speelt een veel grotere rol en ook of ze jou kunnen vormen op een manier die zij graag willen zien. En het liefst natuurlijk voor zo min mogelijk betaling. Hebben niet allemaal de tijd kom maar eeuwig de tijd zoals jij omschrijft en als je wat wil moet je actief zijn en niet passief gaan zitten wachten. dat is de grootste valkuil van velen. Wees actief, set been doel en ga er voor. Noemand zit op wen luiaard te waschten of klopt op diens deur of hij alsjeblieft wil komen werken.

  Like

  • Hallo Kitty, Bedankt voor jouw reactie. Toen ik dit schreef was ging ik er onbewust van uit dat iedereen een toekomst heeft.
   Vervelend vind ik te lezen dat de dood op korte termijn “jouw” toekomst is. Ik hoop voor jou dat jij de tijd die jij hier nog hebt op een voor jou fijne manier mag door brengen.Het was niet de bedoeling om jou te kwetsen.
   De rest van de tekst ben ik het helemaal mee eens. Niemand zit te wachten op een luiaard en initiatief nemen is nog altijd de beste optie.
   Dank je wel voor jou reactie. ik wil wel even weten of jij dit geplaatst wilt hebben of niet.
   Met vriendelijke groet,
   Erna Wietsma

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.