Mag ik zelf nadenken, a.u.b.

Zijn wij vergeten hoe het allemaal begon in 2014/2015? Mensen die in rubberen bootjes na hier kwamen om een veilige haven te zoeken.

Graag had ik gezien dat de regeringen in het land van herkomst van de mensen die nu hier zijn, verstandiger waren en hun eigen land niet zo vergooid hadden maar helaas. Nu zijn de mensen hier. En ik merk aan Nederlanders, dat wij allemaal een mening hebben en dat wij allemaal zeggen, zij moeten zich aapassen. Maar aan wat en hoe? Wat zijn de Nederlandse regels en normen en waarden dan? Als ik dit wil weten kijk op google en zie wat deze inhoud. En denk dan: oké maar deze regels gelden waarschijnlijk ook in andere landen. Waarom maken wij ons dan zo druk?

Waarom doen wij zo moeilijk ten opzichte van de ander? Toen de vluchtelingen hier kwamen 4 jaar geleden waren er veel Nederlanders die het financieel heel moeilijk hadden. Dit was het gevolg van de recessie. Gelukkig gaat het nu weer de goede kant op en krijgen mensen het financieel beter. Maar ten opzichte van de vluchtelingen blijft de mening het zelfde.

Hoe komt dat?

Ten eerste: In de politiek namelijk wordt er een groot spel gespeeld. Het spel van, hoe zet ik mensen tegen elkaar op? In mijn eerdere blog heb ik al een keer uitgelegd dat Europa een grote som geld in een pot heel gelegd met als reden: wij sturen alle Afghanen weer terug en zij krijgen een 2000 euro mee en wij zijn eraf. Wat er met de mens uit Afghanistan gebeurd dat is niet aan ons wij hebben ons aan de afspraak gehouden.

Ten tweede: Er wordt nadruk gelegd bij de statushouder die zich sneller moet inburgeren. De cursussen worden steeds moeilijker gemaakt en de tijd blijft het zelfde. Stel jij komt uit de bergen, van het platte land. En je zit hier al drie jaar in een AZC. Alle vrijheid heb je gehad en nu moet je naar de inburgeringscursus. Je weet niet hoe jij met geld om moet gaan, kan nog geen Nederlands en woont alleen terwijl je in een AZC nooit allen was.

Het lukt je niet zo snel en dan komt de druk. De druk van, je moet examen gaan doen anders moet je al het geleende geld terug betalen. Er word niet gekeken waar jij vandaan komt maar alleen dat jij moet voldoen aan de voorwaarde binnen 3 jaar moet jij het examen met goed gevolg hebben afgerond. Lukt het  jou niet, dan worden er verschillende hulpverleners boven op gezet om toe te zien wat jij allemaal doet in jou dagelijks leven. Van vrijheid in een AZC naar controle in je eigen huis.

En tenslotte: hebben wij nog de mensen die in het AZC wonen, zij krijgen nu gelukkig al elke week een klein beetje Nederlandse les. Maar het wachten op een positief of op een huis,  duurt lang. Voor sommigen zo lang dat zij er letterlijk gek van worden. Hoezo, ben ik gevlucht? Ik had net zo goed daar kunnen blijven, het leven hier is net zo corrupt als in mijn eigen land.

Ik merk dat dit de andere kant van het spelletje is. Mensen gek maken door hen te laten wachten. En Nederlanders het idee geven, kijk de mensen die ergens anders vandaan komen zijn echt niet te vertrouwen. Nog even en de Nederlanders denken dat de regering gelijk heeft. Wat gebeurt er dan? Mensen gaan niet meer naast elkaar staan meer tegenover elkaar.

Wij/Zij en is dat wat wij willen?

Ik hoop het niet, ik hoop dat de Nederlanders verstandige mensen zijn die na gaan denken, wie heeft er gelijk? Komen mensen hier naartoe omdat hun eigen regering niet bij machte is of te corrupt is om het land onder controle te krijgen? Of komen deze mensen hier naar toe omdat zij onze vrouwen en onze banen in willen pikken? De keus is aan de mens zelf. Wil jij denken wat jou wordt voorgeschoteld of ben jij zelf bij machte om na te denken?  De keus legt bij jou. ook al willen wij het als volwassenen soms niet zien  maar jongeren zijn echt wel bezig met de toekomst.

Vorige week gaven wij op een middelbare school workshops over het leven van een vluchteling die hier als statushouder mag blijven wonen. Leerlingen luisterde aandachtig en stelde aan het eind goede vragen. Vragen die volwassenen al lang niet meer stellen. Jongeren denken verder na, zij denken na over de toekomst. Wat moeten wij doen als wij straks het voor het zeggen hebben? Wat moeten wij doen met al het geweld in de wereld? Kunnen wij iets doen aan de wereld om ons heen? Of staan wij net als nu de volwassenen om ons heen machteloos en doen wij dan maar niets?  Eén van de leerlingen zei: ik ben blij met deze les. Dit staat namelijk veel dichterbij dan alleen maar rekenen en taal. Dit is de werkelijkheid, hier moeten wij iets mee.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.