Staande houden!

Wees jezelf er zijn al genoeg anderen!!

De invloed van jongeren op elkaar is heel groot. Dit is van alle tijden maar door de komst van het internet is dit veel groter geworden. Iedereen kan elkaar zien. Alles wat iemand openbaar zet kan worden gevolgd door de ander. Alles wat jij afschermt met een wachtwoord, mits het niet gekraakt wordt, is persoonlijk. De redenen dat iemand alles openbaar zet kan verschillen. De één is op zoek naar aandacht en de ander wil dat iedereen hem gewoon ziet hoe goed hij bezig is. Vooral bij jongeren is dit heel belangrijk. Wat de ander van mij vindt is honderd keer misschien wel duizend keer zo belangrijk als wat mijn ouders van mij vinden.

Dit is één van de redenen dat iemand zoveel post op het internet. Kijk hoe goed ik ben, kijk wat ik allemaal doe en kijk hoe goed mijn leven er uit ziet. Zodoende laat ik aan de buitenwereld kan laten zien dat ik mij staande hou. Maar is dit ook de werkelijkheid? Is dit ook wie jij in het dagelijks leven echt bent?

Afgelopen zaterdag kwamen wij bij een jongeman. Deze jongeman doet, net als de meeste jongeren, mee om te laten zien hoe zijn prachtige leven er uit ziet. Ook hij zit geregeld op het internet en ook hij post soms dingen van zijn leven. Ook zaterdag vertelde hij over zijn leven. Alles was goed en overal was hij trots op.

In het begin wilde het gesprek niet vlotten. Twee van zijn vrienden die hij in een AZC had ontmoet waren er ook. Tussen deze 3 jongens was het vooral stoer doen. Ik kan dit, ik kan dat. Moeten wij misschien toch nog boodschappen halen? Ik ben heel moe en heb maar 2 uur geslapen van nacht mag ik misschien nog even rustig aan doen. Het is hier warm, ik ga denk ik maar eerst douchen. Allemaal redenen om maar niet te laten zien hoe het werkelijk met jou gaat. Er werden afspraken gemaakt. 2 jongens gingen boodschappen doen. De andere jongen bleef in huis en ging douchen.

Wij kregen net voordat men weg ging een grote stapel post. Alstublieft mama, wil jij kijken wat hier allemaal in zit? In het kastje onder de tv liggen nog meer brieven, willen jullie ook daar na kijken? Oké, eerst maar sorteren op het belang van de inhoud. De reclame en de lege enveloppen konden in ieder geval weg, alles had hij bewaard. Wat overbleef waren de facturen. Ook dit werd gesorteerd.

Eerst maar kijken wat er gelijk betaald moet worden en wat eventueel kon wachten.

Helaas voor deze jongeman moest alles al lang betaald zijn. Toen hij terug kwam, vroeg ik waarom heb jij dit nog niet betaald? Het antwoord was net als ruim 2 jaar geleden, ik weet dat er een rekening in zit en daarom laat ik de envelop maar dicht.

Waar moet ik dit allemaal van betalen? Hoe en wanneer moet ik dit betalen? Moet het in één keer betaald worden of mag het in termijnen? Ik weet het gewoon niet en helaas is er niemand meer die mij helpt. Jij had een afspraak bij de gemeente, ben jij daar geweest? Nee, waarom zou ik daar na toe moeten dan? Misschien om te vragen wat en hoe jij dit allemaal moet betalen. Nee, ik doe dit niet.

Komt er dan niemand bij jou kijken hoe het met jou is? Nee, mama niemand. Dit verschilt dus van gemeente tot gemeente. Bij de enen gemeente word jij strak gehouden en willen zij alles weten en bij de andere gemeente zoek jij het maar lekker zelf uit. Helaas is er geen gulle middenweg. Wij zien en horen dat de beide opties niet werken.

Nadat wij gegeten hadden waren de 2 vrienden het zat. Zij gingen naar buiten en de jongeman waar het huis van was bleef binnen. Oké, nu gaan wij kijken naar de rekeningen. Eerst maar de rekeningen waar al extra voor moet worden betaald. In totaal hebben wij 4 rekeningen weg kunnen werken en er zijn er 2 blijven liggen. Ook de digid moest op nieuw worden aangevraagd. Daarnaast hebben wij hem nog inschrijven voor een school. Statushouders die hier zijn moeten, net als Nederlanders, eerst niveau 2 hebben voordat men mag werken. In tegen stelling tot het land van herkomst. Daar is werken het belangrijkste wat er is. Men moet hun status kunnen laten zien aan vrienden. Omdat men ver van elkaar af woont, is dit via het internet. Laten zien hoe goed jij het hebt. Laten zien hoe vrolijk jij wel niet bent. Laten zien…….

Een mens heeft anderen nodig om te groeien

Maar de dingen waar jij tegen aan loopt, zoals rekeningen of geen persoonlijk contact met iemand die laat jij hier niet zien. Het feit dat deze jongeman zo ontzettend druk was, had niet alleen te maken met schaamte voor de rekeningen maar vooral om de vraag om aandacht.

Aandacht waar ieder persoon om vraagt. Aandacht als het niet op een positieve manier kan dan vraagt men het op een negatieve manier. Maar aandacht, iedereen groot of klein wil aandacht.

Een mens is een kudde dier, een mens heeft de ander nodig om te groeien en een mens heeft de ander nodig om te leven.
©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.