Praten zonder angst,

Gezien de trieste beslissing die veel tieners en volwassenen nemen, zelfmoord plegen om hun persoonlijke hel te ontvluchten …
Ik wil jullie graag herinneren dat mijn deur altijd open zal staan ​​voor mijn vrienden, familie of iedereen die mij wil spreken.
Jij kunt tegen mij praten zonder angst. Alleen lijden in stilte, is geen krachtsport. Ik heb thee, koffie, … We kunnen iets eten en ik zal je mijn aandacht geven: je bent altijd welkom in mijn ❤ ….
Ik probeer te bewijzen dat er iemand is om naar je te luisteren. Ik sluit me aan bij de zelfmoordpreventie. Ik zal er altijd voor je zijn 😘 Dit berichtje stond op Facebook en ik deel het graag met jullie.

Hoezo?

Luisteren naar elkaar. Niet om de ander de waarheid te vertellen. Niet om jezelf te bewijzen dat jij het beter weet. Maar vaak heeft iemand alleen maar een luisterend oor nodig. Zodat iemand zijn of haar verhaal gewoon kwijt kan. Soms is dit al genoeg, dat jij gewoon luistert. Soms mag je even doorvragen. Omdat jij het verhaal zo niet kunt volgen, maar meestal is het knikken of eh zeggen al genoeg. Als iemand zijn verhaal hard op verteld komt hij/zij er soms vanzelf achter wat de bedoeling is van zijn verhaal of zijn probleem. En krijgt hij zelf zo inzicht in zijn probleem.

Afgelopen dinsdag waren wij bij een man in huis. Hij vertelde wat hem dwars zat en waar hij tegen aanliep in de hulpverlening. Het gesprek was te kort om door te vragen of dat hij zijn bevindingen echt onder woorden te krijgen. Dit was voor ons geen verrassing dat iemand tegen de vele hulpverlening aan loopt. Pas geleden waren wij bij een voorstelling van 4 jongemannen die dakloos waren. Eén van de jongemannen zei dat hij voor zijn 18de jaar al ruim 500 hulpverleners had gehad. Voor je 18de jaar. Dit is gemiddeld 27 personen per jaar. Of dit vanaf zijn geboorte was vertelde hij niet. Stel dat wel zo was dan is hij groot geworden door 28 verschillende mensen die zich met de opvoeding gingen bemoeien. Hoe moet een kind, een puber of een jongere nu weten wat juist is en wat niet? Het enige wat hij na de voorstelling zei was: Ik zou graag willen dat er maar 1 persoon naast mij stond en die naar mij luisterde.

Begrijpt iedereen onze maatschappij?

Door onze maatschappij die vol is stress, van regels, normen, waarden en vol van schreeuwende mensen is, is het voor velen niet meer mogelijk om te luisteren naar elkaar. Regels, normen en waarden die soms onduidelijk zijn. Als jij dan als persoon het gevoel even hebt dat jij het niet meer weet, hoe kan jij daar dan weer boven op komen? De 4 jongemannen vertelde dat zij het volhielden door drugs, door hun eigen doorzettingsvermogen of door mensen om hen heen die wel echt naar hen luisterden.

De man waar wij dinsdag waren, was nog niet zo ver. Deze man begrijpt nog niet hoe het hier in Nederland allemaal werkt. Dit leverde hem op dit moment alleen maar stress op. Stress die hij nog niet om kon zetten naar doorzettingsvermogen. Problemen kunnen wij niet altijd voor de ander oplossen. Sommige dingen moet men echt zelf doen. Schuld door een huurachterstand zal men toch zelf moeten betalen. Het enige wat wij kunnen doen is een betalingsregeling treffen. Een ruzie tussen partijen, ook hier kunnen wij alleen maar een luistert oor bieden. Vooral als wij het verhaal maar van één kant horen. Als deze dingen samen vallen, financieel een probleem en ruzie met mensen dan is dit een grote reden om in de stress te schieten.

Wat vooral hier belangrijk is dat de persoon gehoord wordt. Dat er geluisterd wordt en dat wij het verhaal begrijpen. Wij mogen geen oordeel vellen. Dit zal de persoon ook niet verder helpen. Wat doen wij dan wel? De juiste vragen stellen en doorvragen. Soms zit de persoon zo in een cirkel dat hij zijn eigen situatie niet meer overziet. Door vragen te stellen, is het juist de bedoeling dat de persoon gaat nadenken. En uiteindelijk zelf de oplossing gaat ontdekken.

Waarom is dit belangrijker dan dat hij zelf de antwoorden krijgt voorgeschoteld krijgt? Stel dat wij mis zitten en hij gaat het proberen en het loopt mis. Dan zijn wij de schuldige. Niet dat dit echt erg is maar voor de persoon is dit niet handig. Als wij mis zitten en de situatie verergerd is niemand hier iets mee opgeschoten. De persoon raakt alleen dieper in de put. Een ander punt is dat de persoon de dingen doet die hij van jou heeft gehoord. Maar na een tijdje lukt het hem niet meer en verdwijnt weer in zijn eigen gedrag. Als iemand zelf de goede dingen ontdekt, houd hij het veel langer vol en zal zijn gedrag langzamerhand positief veranderen. Dus hij houdt dit langer vol.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.