Mag ik jouw sleutel gebruiken?

Geef niet aan iedereen de sleutel van jouw hart.

Voor alles hebben wij een sleutel nodig. Een sleutel zodat wij er voor zorgen dat er geen ongenodigde gasten binnen komen. Als wij al onze sleutels bij elkaar optellen, die wij dagelijks gebruiken, dan ontstaat er een hele bos. Verschillende sleutels voor verschillende deuren. Iemand die een sleutel heeft voor één gebouw, waarvan hij de enige is die hem heeft, heeft veel macht. Kijk maar eens naar een werkplek waar er een conciërge is die de deur in de morgen open doet en in de avond weer afsluit. Hij heeft de ‘macht’ over het gebouw. Komt hij te laat dan begint alles later.

Niet alleen met sleutels komen mensen binnen in een huis of in een gebouw, maar ook met geweld en ongevraagd. Zonder te vragen, zomaar binnenkomt en er een grote puinhoop van maken. De persoon in kwestie heeft niet gevraagd, mag ik jouw sleutel lenen? Nee, deze persoon denkt dat hij gewoon het recht heeft om naar binnen te gaan.

De schade van het ongevraagd binnen komen kan heel erg zijn. Vaak denken wij hierbij aan een inbraak. Maar wat als iemand in jouw leven komt en er figuurlijk gezien een rotzooi van maakt?

Wat als jij denkt dat iemand te vertrouwen is en wat later blijkt dat het helemaal niet waar was? De schade die dan iemand kan aanrichten, kan net zo groot en soms nog groter zijn. Maar omdat niemand dit ziet, denkt men dat het nog wel mee valt. Er is geen zichtbare schade, terwijl de innerlijke schade vele malen groter kan zijn of worden.

In goed vertrouwen vertel jij de ander jouw levensverhaal.

Jij komt iemand tegen en die geeft jou een vertrouwd gevoel. Dit kan jou overkomen in het echte leven maar vooral nu, via het internet. Wie zegt of de persoon aan de andere kant van de lijn wel diegene is, hij zegt dat hij is? Jij bent op zoek naar iemand waarbij jij jouw verhaal kwijt kan en gelukkig, denk jij, ik heb iemand gevonden en jij verteld jouw verhaal. Een hele tijd gaat het goed. De persoon luistert en probeert jou advies te geven. Intussen heeft de persoon jouw vertrouwen gewonnen en jij verteld steeds meer. Alles ga jij de ander vertellen. De ander luistert en luistert. Af en toe komt er een vraag ter verduidelijking. Terwijl jij alles verteld maakt de persoon die luistert hier zijn eigen verhaal van. Voordat jij het in de gaten hebt, heeft hij het verhaal al door verteld aan een ander met zijn eigen conclusie erbij.

Jij hebt de sleutel van jouw vertrouwen in handen gelegd van iemand waarvan jij dacht dat hij goed was. Wat nu? Jouw vertrouwen in de ander is weg. De vraag is: wat gaat de ander met jouw informatie allemaal doen? In gedachten dwaal jij rond. De angst dat jij niemand meer kan vertrouwen, wordt steeds groter. De angst dat jij jezelf niet meer kan vertrouwen en dat jij jouw gevoel niet meer kan vertrouwen wordt ook steeds groter. Wat moet ik doen? Wat kan ik doen? Mijn hart zit op slot. Ik dacht dat ik goed bezig was, maar nu? Hoe kan ik ooit mijn vertrouwen in mij zelf terug vinden? Wat tevens net zo belangrijk is, hoe kom ik van de persoon af die mijn vertrouwen geschaad heeft?

Wat ik merk is dat de angst van de persoon die het vertrouwen kwijt is, bang is om de ander te verlaten. Wat nu als hij mijn verhaal aan andere mensen gaat vertellen? Wat nu als ik geen aandacht meer krijgt? Deze aandacht kan net zo goed negatieve aandacht zijn. Het kan ook zijn dat dit de enige aandacht is die deze persoon krijgt en daarom bang is, dat hij niemand meer overhoud.

Bang en angst zijn gevoelens die er zijn in het leven. Maar zoals bij alles is, wat jij aandacht geeft groeit. Hoe meer jij de aandacht vestigt op angst, hoe groter dit gaat worden en hoe meer jij jouw hart op slot zet voor nieuwe dingen.

Dit is een leerproces. Wat kan jij hier dan van leren? Vertrouw de ander niet omdat hij zulke mooie blauwe ogen heeft of omdat hij zo charmant overkomt. Het is belangrijk voordat jij jouw hele levensweg verteld om te weten hoe die ander denkt. Welke interesse de ander heeft. Wat zijn kwaliteiten zijn en waar heeft hij een hekel aan? Soms weet jij gelijk wie de ander is maar als het om belangrijke zaken gaat is het belangrijk dat jij weet, wie de ander echt is.

Geef de sleutel van jouw hart niet zomaar aan een willekeurig iemand. Maar aan iemand die jij ECHT vertrouwt en waarvan jij weet, ik blijf de baas over mijn eigen sleutel.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.