Respect en macht,

Wij gaan er van uit in Nederland dat iedereen de regels van normen en waarde kennen. Afgelopen weekend was er in Nijmegen het festival van de democratie. Wij zijn geweest puur uit nieuwsgierigheid en omdat ik wel wilde weten hoe enkele politici dachten. Een festival gratis, met mooi weer en aan de waal kon niet meer stuk. Aan het festival deden verschillende mensen mee. Zoals op vrijdag, Annemarie van Gaal en Boris Dittrich, maar ook workshops over: maakt geld echt gelukkig? Workshop over respect. Ja en nee met stellingen. Wij hebben de workshops over het geld, respect, immigratie, politieke voorkeur en stellingen over het jongeren debat gevolgd.

De workshop van respect was georganiseerd door jongeren. Er hingen 10 foto’s en met een boekje in de hand met 9 beschrijvingen, was het de bedoeling dat jij de beschrijving bij de foto zocht. Sommige mensen waren bekend en de andere niet. Wat doet een beschrijving van een persoon met een foto? Soms gaan wij op het gevoel af en soms gaan wij op het vooroordeel af. Een man in een mooi pak is geen dakloze. Een vrouw in sportkleding, is geen mode ontwerpster. Zijn aannames waar? En waar baseer jij deze aannames dan op? Hoe respect vol is het als een man in een pak toch een dakloze blijkt te zijn?

Respect heeft te maken met de manier wij naar de ander kijken. Respect heeft te maken met de omgeving waarin wij zijn opgevoed. Respect heeft ook te maken met de vooroordelen van de ander.

Respect heeft te maken met het beroep wat de ander heeft. Heeft iemand een baan waarbij men een pak of mantelpakje draagt of een doktersjas, dan wordt deze persoon anders benaderd dan iemand die een oude broek aan heeft of een overall. Maar in elk pak, mantelpakje of overall zit een mens. Een mens, een persoon die met respect dient worden te behandeld. Wederzijds respect, noemt men dit.

Wie ben jij en wie ben ik om te denken dat wij beter of meer zijn dan de ander?

Wat als wij de ander minachten of zien als tweederangsburgers? Wat doet dit met een persoon? Wat doet dit met ontwikkeling of met leer/werkprestaties van deze persoon? Vroeger was dit “normaal” dat men onderscheid ging maken tussen beroepen. Nu, nadat de vrouwen hebben geprobeerd om als gelijke te worden behandeld dan haar mannelijke collega’s, is het wel iets beter geworden maar nog niet helemaal. Op de werkvloer vind je nog steeds onderscheid in salaris of in hogere functies tussen man en vrouw. Als wij het hebben over het schoolniveau dan is het nog steeds Hoger Opgeleid Onderwijs en Middelbaar Beroeps Onderwijs.

Het rare van geen respect voor elkaar is, dat wij ongeacht wie wij zijn en welke opleiding wij hebben genoten of wat wij doen elkaar bikkel hard nodig hebben. Een chirurg kan niet zonder de schoonmaak. Een schoonmaakster, als zij pijn heeft kan niet zonder de chirurg die haar opereert. Een boer kan niet zonder de miljonair die zijn spullen koopt. En zo kan ik nog meer voorbeelden noemen maar ik denk dat jij begrijpt wat ik bedoel.

Daarnaast hebben wij de niet Nederlanders en de Nederlanders. De niet Nederlanders voelen zich hier tweede rangburgers en de Nederlanders denken dat wij het voor het zeggen hebben. Bij de workshop werd dat ook even heel duidelijk. Een Nederlandse jongeman zei: zij moeten zich maar aanpassen en wij maken de regels. Waarop een Marokkaanse Nederlandse jongeman zei: mag ik dan niet meedenken? Hoezo, ik ben hier geboren, mijn ouders komen toevallig uit Marokko maar ik heb hier onderwijs gehad. Mag ik nu ineens niet meer meedenken volgens jou? Het werd stil en er kwam geen duidelijk antwoord.

Wat als wij verder kijken dan kleur, religie en opleiding?

Hoe zou de wereld er dan uitzien? Tegen ons werd vaak gezegd als wij in een discussie belande, ga niet discussiëren over religie en politiek. Dit zijn twee onderwerpen, waar iedereen zijn eigen mening over heeft en of jullie daar uit komen dat is de vraag. Ook bij deze onderwerpen geldt, heb respect voor de ander en voor de mening van de ander. Niemand heeft er voor gekozen waar zijn wieg kwam te staan. Jij hebt er maar mee te doen. Jij bent diegene die er iets van moet maken in deze wereld. Niet alleen natuurlijk, jij hebt andere mensen nodig om mee te communiceren, om van te leren en om mee te leven. Een mens is een kudde dier en kan er niet alleen voor zorgen dat hij/zij groeit in het leven. Kennis doe jij op door met andere mensen om te gaan. Van anderen kan jij leren.

Dit heeft niets te maken met kleur, religie en opleiding. Dit heeft vooral te maken met eigen interesse. Wat wil ik met mijn leven gaan doen? Wat wil ik voor mijzelf en de ander betekenen? Ben ik iemand die alleen maar geeft om eigen familie, om meer spullen of ben ik iemand die zich ook bezig wil houden met een verre vriend? Ben jij diegene die hoort bij het eerste gedeelte? Oké, dat mag. Maar wees dan wel zo vriendelijk om ook geen oordeel te geven over de verre vriend. Ben jij diegene die verder wil kijken? Ook goed. Helaas loop jij soms tegen onbegrip aan. Maar blijf vooral doen waar jij je prettig bij voelt. De laatste tip: laat niemand bepalen waar jij jou prettig bij moet gaan voelen.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.