Nee, zeggen mag!

Vandaag maar een korte blog. Nee, zeggen mag. Nee, zeggen is soms beter, dan ja zeggen en nee doen. Afgelopen week was ik bij een jongeman. Samen met hem was het de bedoeling dat wij rekeningen zouden ordenen en achterstanden, qua betalingen zouden gaan betalen. Ook zouden wij nog naar Breda gaan om iets te regelen met een ‘vriend’. Voordat de jongeman eindelijk uit bed kwam, was er een half uur verstreken. Wat gaan wij doen? Wat ik had afgesproken met zijn vriendin, om naar Breda te gaan, was niet meer nodig. De jongeman had alles geregeld. De vraag bleef staan: wat had hij dan geregeld? Dat was een hele moeilijke vraag. Maar hij ging gelijk bellen.

Het bleek één “vriend” te zijn. Een vriend die hem al ruim een jaar heeft laten wachten. Een vriend die zelf iets moest regelen maar dit nog steeds niet had gedaan. Met het gevolg dat de jongeman, als er iets zou gebeuren, voor de kosten op zou moeten draaien. Hoezo overziet deze jongeman de gevolgen niet? Hoezo, weet hij niet dat als jij iets verkoopt jij een bewijs moet hebben dat jij het hebt verkocht? Ja maar, het is een vriend. Dan nog, ook dan moet jij een bewijs hebben dat het product van A naar B is gegaan. Aan de telefoon was de jongeman heel begaan. Ja, het komt allemaal goed, zei hij in het Arabisch en met een zachte stem. Gelukkig bleek een dag later, dat het goed was geregeld.

Wat ik merk bij sommige jongeren is, dat als zij zich vertrouwd voelen, zij een grote mond op kunnen zetten tegen mij en denken, dat kan jij wel aan en ik ben mijn verhaal of frustratie kwijt. Tegen vrienden zijn de meeste jonge mensen poes lief. Wat gaat mijn vriend zeggen, als ik niet doe wat hij zegt? Zij kruipen in elkaar en geven een gepast antwoord. Maar willen vooral geen ruzie. Ook aan deze jongeman zag ik dat hij vooral niet wilde dat ik het voor hem op nam ten opzichte van zijn ‘vriend’. Hij wilde niet afgaan voor zijn vriend en beschermde mij onbewust om niet naar zijn vriend te gaan.

Wat jonge mensen hier moeten leren is dat zij voor hen zelf op gaan komen. Maar hoe doe jij dat dan? Hoe vertel ik de ander dat hij/zij moet luisteren, naar wat jij zegt? Ten eerste: ook al heb jij geleerd dat jij moet doen wat de ander zegt, het niet altijd van zelf sprekend dat jij ja zegt. Als jij het ergens niet mee eens bent of jij wilt iets gewoon niet, dan is het beter om NEE te zeggen tegen de ander. De ander vraagt niet altijd naar een waarom? Maar als de ander wel graag wil weten waarom jij nee zegt, is het goed om eerst te bedenken, waarom ga ik nee zeggen? Is dit omdat ik het er niet mee eens ben? Is dit omdat ik geen zin heb? Of omdat ik het gewoon niet leuk vind?

Nee, zeggen is niet erg.

Wat voor de ander vervelender is, is dat jij ja zegt, maar nee doet. Dit komt waarschijnlijk omdat het jou geleerd is om altijd ja te zeggen. Of omdat jij bang bent dat de ander niet meer bevriend met jou wil zijn. Maar als jou iets gevraagd wordt en jij zegt ja, dan verwacht de ander dat jij ook ja doet. Doe jij dat dan niet, dan moet jij ook weer uit leggen, waarom jij het nu in eens niet meer doet.

Wees eerlijk naar jezelf toe. Beantwoord de vraag met een eerlijk antwoord. Wil jij iets niet zeg dan, nee. Het is aan de ander of hij/zij dit vervelend vindt of niet. Diegene die de vraag gesteld heeft kan twee antwoorden verwachten, ja of nee. Beantwoord de vraag niet omdat jij bang bent voor de ander. Beantwoord de vraag niet met ja, als jij nee bedoelt. Beantwoord de vraag niet met ja, als jij bang bent om iemand te verliezen. Als jij eerlijk ten opzichte van jezelf, kan jij ook eerlijk zijn naar de ander toe.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.