Nederlands leren

Nederland leren kennen is ingewikkelder dan dat iedereen denkt. Jongeren die hier zijn komen wonen denken naar een aantal jaren, ik weet hoe het hier werkt. Meestal hebben zij dit aan vrienden gevraagd die hier al iets langer wonen. Maar of dit de juiste manier is dat is de grote vraag. Laat ik even beginnen bij het begin. Een jongeman krijgt via de COA een gemeente aangewezen. Via deze gemeente krijgt de jongeman een woonruimte toe gewezen. Om het ‘huis’ in te richten, krijgt hij een LEEN bedrag. Dit bedrag wordt binnen 3 jaar, via zijn bijstandsuitkering, terug gevorderd.

Oké, hij heeft een huis en het is redelijk ingericht. De inrichting doet hij zelf of met een vrijwilliger via vluchtelingenwerk of samen met een vriend. Dan gaat de school beginnen. Binnen 3 jaar moet de jongeman, in 600 lesuren, Nederlands hebben geleerd. Hij gaat 3 x 3 uur per week naar school. De school ontvangt hiervoor 10.000 euro. Heeft de jongeman in zijn eigen land ook onderwijs gevolgd, dan zal hij hier de taal redelijk snel op pikken. Was hij door omstandigheden niet in staat om naar school te gaan, dan zal dit een stuk moeilijker zijn. Aan het eind van de 600 lesuren, binnen 3 jaar, moet de jongeman examen doen. Wat een beetje jammer is, dat de regels niet streng genoeg zijn. Heb jij het examen niet gehaald dan is er een excuus, waarom niet? Met het gevolg vrijstelling. Waar dan geen consequenties aan vast zitten

Examen in 6 verschillende onderdelen. Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA), Lezen, Luisteren, Schrijven, Spreken en kennis van de Nederlandse Maatschappij. Daarnaast is er binnen de gemeente een onderdeel en dat is de participatieverklaring. Hiervoor worden 2 dagen gereserveerd waarin men over een aantal onderdelen informatie krijgt.

Een voorbeeld van onderwerpen van de participatieverklaring:

  • Iedereen in Nederland is gelijk.
  • Iedereen mag zijn eigen partner kiezen.
  • Iedereen mag zelf kiezen wat hij gelooft.
  • Iedereen mag naar school.
  • Iedereen mag zeggen wat hij vindt. Maar je mag een ander niet discrimineren.
  • We zorgen voor onszelf. Maar ook voor elkaar. De overheid helpt mensen die dat nodig hebben.

Is de taal genoeg wat men moet leren?

Zoals hier beschreven staat moeten de nieuwkomers veel leren. Maar is dit genoeg om mee te doen in de maatschappij? Wat wij bij verschillende statushouders zien, is dat zij gaan werken bij een restaurant waar de eigenaar hun taal spreekt. Daar is niets mis mee omdat hij dan duidelijker uit kan leggen wat hij bedoelt. Het is wel belangrijk, dat jij ook met klanten omgaat. Zo leer jij het snelst de Nederlandse taal. Gewoon in de praktijk. Zo leer jij nog sneller luisteren en spreken en je wordt er nog voor betaald ook.

De taal spreken, de taal schrijven en de taal verstaan is dat genoeg? Wat wij vergeten met de inburgering is, dat er een groot verschil is tussen de culturen. Hier wordt te weinig mee gedaan. Jongeren raken in de war. Wat bij hen heel gewoon was, is hier vreemd. Wat hier heel gewoon is, hebben zij in hun land nooit geleerd. Als wij dit stuk vergeten om het hier over te hebben, zal de volgende generatie tegen verschillende dingen aanlopen.

Een voorbeeld: een gezin met 4 jongens. Vader en moeder leren Nederlands. Maar omdat zij in de bijstand zitten en lichamelijk niet sterk zijn, zitten zij de meeste tijd in huis. De 3 oudste jongens werken en hebben het goed maar zijn druk. Geen tijd meer voor de ouders en geen tijd meer voor het jongste broertje. Werken in het land van herkomst is belangrijk. Laten zien wat jij hebt is belangrijk. Ouders zijn belangrijk maar hun eigen carrière is belangrijker. Vader zegt tegen mij: Ik ga mijn zoon niet vragen om iets voor mij te doen. Ik ben de vader, dat werkt niet zo bij ons.

De jongere generaties loopt hard weg voor de oudere generatie. Zij zijn niet in alles verantwoordelijk voor hun ouders. Maar wij/zij moeten wel zorgen voor elkaar. Niet alleen financieel maar ook hoe werkt het hier in Nederland. Wat gebeurd er als jongeren hun eigen weg gaan en ouders achter laten? Ouders spreken de taal niet genoeg en hebben ondersteuning nodig bij de huisarts, gemeente en andere instanties. Dit moet jij als ouder niet willen. Ook als ouder heb jij de verantwoording om de taal te leren spreken en te verstaan. Maar ook om mee te draaien in de maatschappij. Al is het geen betaalde baan, wat voor jou belangrijk is, maar vrijwilligerswerk kan ook. Het meedoen in de maatschappij, is niet alleen voor de ander belangrijk maar vooral voor jezelf. Jij gaat jou nuttig voelen, mensen gaan jou zien. Zij gaan met jou praten, zij gaan jou herkennen en dan pas voel jij je echt welkom in Nederland.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.