Obesitas is meer dan alleen eten,

Laat je niet meer vernederen door woorden van een ander!

Jaren geleden toen ik van school af kwam, was er weinig werk. Het advies voor iedereen was het zelfde, ga verder met studeren. Wat ik op dat moment wilde worden, was niet mogelijk. In een intake gesprek werd mij dit heel duidelijk gemaakt. Jouw handschrift is nauwelijks te lezen, kan jij wel bloemen water geven? Pardon, een volwassen man die dit tegen een jonge vrouw zegt, weet niet wat dit met iemand doet. Oké, dan maar geen vervolg opleiding en dan maar opzoek naar iets anders. Gelukkig had ik dit snel gevonden. Bij twee peuterspeelzalen ging ik werken. Totdat een buurman mij aanbood om in het ziekenhuis te komen werken in de huishouding.

Jaren later en veel ervaringen rijker, ben ik blij dat het zo gelopen is als het gelopen is. Het vreemde is, dat jij op dat moment het niet ziet. Voor jezelf heb jij een toekomstbeeld voor ogen en dat is dan wat jij wilt bereiken. Maar het kan zomaar anders gaan. Toen ik ging werken in het ziekenhuis was ik vrij stevig. Eerlijk gezegd at ik vrij weinig maar wat ik at bleef gewoon in mijn lichaam zitten. Meestal konden mensen niet zien dat ik hier heel veel last van had maar soms baalde ik er ontzettend van. Ik vond mijzelf niet mooi. Ik vond mijzelf te dik. Of ik ooit gelukkig zou worden en er iemand zou zijn die mij werkelijk ging accepteren dat was maar de vraag. Vrienden had ik wel maar een echte vriend?

Omdat ik elke dag naar het ziekenhuis op de fiets ging en niet meer dacht aan acceptatie van anderen, viel ik af. Zomaar, ik viel gewoon af. Ik werkte samen met een oudere dame op de klasse afdeling. Als er een patiënt weg ging, werd er altijd getrakteerd op gebak. Op laatst wisten wij wel gebak het lekkerste was en als er ander gebak stond, hadden wij plotseling geen zin in gebak. En toch viel ik kilo’s af. Vaak heb ik mij afgevraagd: hoe kan dit? Voor mij was het wel duidelijk, ik was gelukkig en daarom viel ik af. Maar dit was nog nooit bewezen, dus werd het mijn eigen theorie.

Terug naar het NU,

Nu er veel meer kennis is en veel meer onderzoek wordt gedaan naar oorzaken van obesitas, komen zij er achter dat het vele eten niet automatisch een oorzaak is van obesitas. Behalve het vele eten kan het ook zomaar zijn dat de emoties een grote rol spelen. Zoals wij weten zijn er veel verschillende emoties. Positieve emoties maar ook negatieve emoties. Positieve emoties daar groeit een mens van. Geef maar eens een compliment, bijvoorbeeld: wat heb jij leuke schoenen aan. Dan zie jij aan de persoon dat de persoon gaat groeien. Hij loopt in eens rechtop. Hij begint te stralen van oor tot oor. Soms krijg je dan nog te horen: jij maakt mijn dag weer goed. Positieve complimenten hebben een positief effect op personen. Het maakt ze blij en gelukkig. Ook al is het maar voor één ogenblik.

Negatieve emoties werken precies het zelfde, maar dan omgekeerd. Zoals die man zei, kan jij wel bloemen water geven? Dat deed mij in een krimpen. Ik werd klein en boos maar ook verdrietig. Hoezo, zegt iemand dit zonder dat hij mij werkelijk kent? Dit voorbeeld, en jij kunt misschien zelf ook wel voorbeelden noemen, kunnen jou zomaar klein maken en vervelend voelen. De opmerkingen die een ander maakt om jou te vernederen kunnen zo hard aankomen dat deze vast gaan zetten in jouw geheugen. Vernederingen zorgen er voor dat jij jezelf klein houd. Elke keer als er een opmerking wordt geplaats die vernederend klinkt, gaat er een alarm belletje rinkelen. Kijk maar, jij bent niets waard. Als dit maar vaak genoeg gebeurt, ga jij er ook in geloven.

Het is net een langspeelplaat waar een dikke kras op zit. Wat bij een langspeelplaat niet lukt, lukt bij hersenen wel. Door er bewust van te worden, kan jij dit veranderen. De woorden die iemand anders zegt, van wie zijn deze woorden? Precies van een ander. Ben jij dan verplicht om deze woorden te accepteren? Nee, met de woorden van een ander hoef jij niets mee te doen. Het is net een snoepje. Stel iemand geeft jou een snoepje, maar jij vindt het niet lekker. Wat doe jij dan? Nee, dank je wel of pak jij het aan en eet het toch op? Jij bepaalt dus ook, wat jij doet met de woorden van de ander.

Hoe vaker jij eerlijk bent tegen over jezelf, hoe makkelijker het wordt om je niet meer te laten vernederen door een ander met woorden.

De dikke kras verdwijnt langzaam en daar komt acceptatie en liefde voor jezelf in de plaats. Hoe meer jij jezelf accepteert hoe minder er andere behoeftes, zoals eten of materialistische dingen tegen over hoeven te staan. Hoe meer jij tevreden bent met jezelf, hoe meer jij jezelf accepteert en hoe meer jij gaat stralen. Dit is wat ik jou gun, dit is wat ik ooit hoop dat ieder mens dit kan bereiken.

Met dank aan de MIR Methode, die dit nu zwart op wit hebben staan. En dankzij de NAC Methode die coacht op emoties.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.