Krassen op de plaat,

Op Facebook heb ik een verhaaltje geschreven met als thema: beschermd worden. Heel lang geleden ben ik in aanraking gekomen met de MIR-Methode. Deze methode zorgt er voor dat je de onbewuste emoties loslaat. Toen ik dit voor de eerste keer hoorde stond ik er nog al sceptisch tegen over. Wat moet je doen? Het zijn 9 stappen. Deze stappen zeg jij had op en intussen aai jij jezelf over de hand. Niets meer en niets minder. Oké, dacht ik dit is de moeite waard om het te proberen. Baad het niet dan schaad het niet. 4 weken lang 2 keer per dag. Wat bleek? Iedereen heeft situaties mee gemaakt die in het onbewuste zijn vast gezet. Wij zelf hebben er emoties aangekoppeld die wij op dat moment voelde. Jij kunt het vergelijken met een langspeelplaat die te vaak gedraaid is. Er zitten krassen in waardoor de muziek niet meer zo mooi klinkt. De emoties zijn de krassen en de muziek ben jij zelf.

De krassen die jij in het onbewuste hebt opgeslagen komen af en toe weer naar boven als de zelfde situatie zich weer voor doet. Wat gebeurd er dan bij heel veel personen:

  • Men gaat vluchten, weg uit de situatie, ik wil dit niet voelen.
  • Men bevriest, weet niets meer te zeggen en laat het maar gebeuren.
  • Men vecht, gaat er tegen in en probeert de situatie te veranderen.

Haalt men hier de krassen uit het leven weg?

Als wij eerlijk naar ons zelf kijken moeten wij zeggen, nee. Op dat moment is het probleem opgelost maar de pijn, de emoties van de situaties zijn het zelfde en misschien nog wel een stukje dieper geworden. Kijk maar dit gebeurd mij nu elke keer, hoor jij dan iemand zeggen. Voor een oplossing zijn er genoeg alternatieven. Pillen, psycholoog, therapieën, enzovoort. Iedereen moet doen wat hij of zij vindt dat ben hem of haar past. Hier blijf ik ook helemaal vanaf. Wat ik hier alleen wil laten zien is dat elke situatie invloed heeft op de manier hoe jij in het leven staat. Niet alleen de negatieve maar ook de positieve situaties. Negatief kan jou lam slaan maar positieve situaties kan jouw juist de kracht geven om door te gaan.

Wat is nu het verband met de MIR methode en de pijn die wij onbewust hebben vastgezet? Onbewust liggen er dus emoties vast die wij daar opgeslagen hebben. Elk mens wil in zijn leven zo gelukkig mogelijk zijn. Geluk is niet te koop wordt er dan gezegd. Dat klopt, geluk vind jij in jezelf. Hoe meer jij jezelf accepteert, hoe gelukkiger je wordt. Ook de onbewuste pijn die er zit moet dan worden aangepakt. Maar hoe doe jij dat dan? In de eerste instantie zien en ervaren dat deze emoties er nog zijn. Hoe vervelend en hoe pijnlijk dit soms ook is. Wil jij echt gelukkig worden en jezelf accepteren dan moet jij hier helaas door heen. Hoe dan ook, als dit is opgelost, deze zeker de moeite waard is. Omdat jij dan een stuk dichter bij jezelf bent gekomen.

Waarschijnlijk zijn er onbewust pijnplekken in jouw leven gekomen,

Bijvoorbeeld op een sportclub. Jij wilde mee doen met een wedstrijd maar was niet de snelste van de groep. Een trainer of een mede speler roep in het bij zijn van de hele groep, loop eens iets harder dan had jij de ander best kunnen stoppen. Het voelt als een vernedering in het bij zijn van anderen.

Een ander voorbeeld: op school doe jij goed je best en haalt goede cijfers. Maar de medeleerlingen vinden jou een uitslover en geen vrienden met jou zijn. Jij wordt niet geaccepteerd door de groep.

Het laatste voorbeeld: per ongeluk wordt een vrouw zwanger en het kind wordt niet geaccepteerd door de ouders. Als er in het begin geen liefde is voor een kind, wordt een kind onvoldoende beschermd. Dit zijn drie voorbeelden van situaties waarbij er onbewust pijnplekken worden aangemaakt.

Het is aan jou hoe jij deze pijn plekken gaat oplossen,

Zoals ik al zei: jij moet je er wel eerst bewust van worden. Maar is dit eenmaal het geval dan kan jij hier aan gaan werken. Door op een zachte manier en zelf de MIR methode te gaan doen of door in gesprek te gaan met professionals. Eén ding is zeker, als jij dit niet doet laat het leven je elke keer weer de spiegel zien net zolang tot jij er iets mee gaat doen. Beslis jij om met de pijn aan het werk te gaan, ik garandeer jou dat het leven zonder, vechten, bevriezen en weglopen, de moeite waard is.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.