Nu en de toekomst,

Iedere keer weer opnieuw vraag ik mij af, wat ga ik nu weer schrijven? Welke informatie en waar heeft de lezer behoefte aan? Wij zijn nog steeds begaan met de nieuwe inwoners van Nederland. Ook al wordt het ons niet altijd in dank afgenomen. Bijvoorbeeld: zijn wij ziek? Dan zal het wel door de nieuwkomers komen. Worden wij onterecht behandeld? Dan is dit vast omdat wij de dingen verkeerd hebben uitgelegd. Nemen mensen geen contact meer op dan komt dit waarschijnlijk omdat wij het verkeerd begrepen hebben. Krijgen Nederlanders geen of minder geld? Dan is dit de schuld van de nieuwkomers, want zij pikken alles van ons af.

Dit zijn soms verwijten die wij naar ons hoofd geslingerd krijgen. Wat kunnen wij hiermee? Niets. Het enige wat wij doen is, proberen zo goed en zo kwaad als het kan de nieuwkomers te helpen. Vanmorgen las ik, via de sociaal media, dat Nederland de strengste, ja jij leest het goed de strengste toelatingseisen stelt aan vluchtelingen heeft van heel Europa. Zijn wij toch ergens streng in L Maar het maakt ons eigenlijk niet uit wat de ander van ons werk vindt en hoe hij er over denkt. Het enige wat belangrijk is, is hoe wij er zelf over denken.

Zijn wij het met alles eens?

Eén stelling van een debat was: Het gaat goed met de nieuwe inwoners in Nederland!

De meeste mensen die in de tent zaten waren nog al kritisch t.o.v. deze stelling.

Kritisch t.ov.de stelling:Uitleg van de politici:
De wachttijden in een AZC zijn te lang,   Ja, want de IND heeft het druk.
Iedereen krijgt “zomaar” een huis toegewezen,Er is in de kamer afgesproken dat men zo snel mogelijk moet mee doen in de maatschappij. Dit kan alleen als men een huis heeft in een gemeente.
Men krijgt geld van de gemeente om het huis in te richten.Men LEENT geld van de gemeente en wordt ingehouden via de uitkering.
De inburgeringscursus duurt te lang en er zijn teveel scholen die inburgering aanbieden.3 x 3 uur per week is te weinig. Er moet beter gekeken worden wie de juiste inburgeringscursus kan aanbieden. Scholen worden hier nu op beoordeeld.

Wat merken wij nu aan de jongeren die hier al 5 jaar wonen?

Hierover zijn wij met één van de politici in gesprek gegaan. Wij staan heel dicht bij de statushouders. Nu zijn er minstens 3 waar wij ons grote zorgen over maken. 2 jongeren gaan “gewoon” niet naar meer school. 1 jongere zegt: ik ga het HBO doen. Want ik ben 21 jaar en doe gewoon de toets en dan hupla naar het HBO. De ander jongere werkt veel, heeft zich financieel al in de shit geholpen. Beiden zijn boven de 18 en de gemeenten en vluchtelingen werk doen niets. Is dit waarom men gevlucht is? 

Daarnaast vinden wij het heel vreemd dat Nederlandse studenten minstens 80% aanwezig keten zijn. Ongeacht hoe oud men is. Graag zou ik een handvat willen hebben om deze jongeren die niet meer naar school gaan of willen, er zijn er vast meer, terug school sturen. 

Wat moet er met deze jongeren worden? Hoezo, wordt er onderscheid gemaakt tussen Nederlandse studenten en jongeren die een status hebben? Wat is volgens jullie de beste oplossing? Wij willen handvaten om de jongeren hierop te wijzen en welke consequenties zitten hier aan vast?

Wat was het antwoord van uit tweede kamer van D66?

Er wordt een nieuwe wet gemaakt. Deze wet wordt in 2020 besproken en op 01 januari 2021 moet deze in werking worden gezet bij de gemeente.

  • Statushouders gaan vanaf 1 dat zij in de gemeente wonen aan de slag met taalonderwijs en met vrijwilligerswerk.
  • Gemeenten gaan voor alle statushouders een individueel plan maken
  • Dit wordt vastgelegd in het PIP plan (Persoonlijk Inburgering Plan)
  • In dit plan wordt het leerniveau en de leerroute vastgelegd.
    Dit zijn 3 verschillende leerroutes:
  • B1- route, inburgering die leidt naar het B1 examen
  • Onderwijs-route, zo snel mogelijk een Nederlands diploma te halen. Met extra aandacht voor de Nederlandse taal en studievaardigheden.
  • Z- route Z-route is gericht zijn op zelfredzaamheid en het zoveel mogelijk beheersen van de taal. Het is belangrijk dat ouders op de school van hun kinderen met de leerkracht kunnen praten, weten hoe ze basale zaken moeten regelen en financieel zelfredzaam worden.

De jongeren die in 2014 gekomen zijn hebben hier niets aan. Zij zijn “volwassen” op papier. Hopelijk komen zij de juiste mensen tegen die hen ondersteund bij de vragen die zij nog steeds hebben. De jongeren die niet naar school gaan? Helaas, handvaten kreeg ik niet. Hopelijk blijven zij op het goede pad. Zo niet, dan hebben zij ook hier hun leven vergooid.

Wat er ook gebeurd en wat er ook wordt gezegd, wij blijven hen volgen.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.