Oordelen, Mattheüs 7: 1-6

Normaal gesproken begin ik nooit met Bijbel teksten te ‘gooien’. Hoezo niet? Omdat ik denk dat geloven iets is wat iemand voor zichzelf doet en niet voor een ander. Hoe ik geloof en wat ik geloof is aan mij. Ieder doet dit op zijn eigen manier ook ik. Maar waar ik mij heel druk om maak is dat er elke keer mensen terug worden gestuurd naar een land wat niet veilig is. Er zijn landen, waar mensen direct hier mogen blijven. Maar zijn ook landen waar men van alles moet bewijzen dat men niet voor niet is gevlucht. Gevlucht omdat men niet veilig is of was. Nu zijn zij hier en proberen er alles aan te doen om hier te blijven. Wat ik logisch vind. Iemand die gevlucht is een landverrader. Iemand die in Europa is geweest en hij moet terug, krijgt in zijn land 3 opties, of tussen 6 plankjes of de gevangenis in of mee vechten in het leger.

Iemand die gevlucht is, zit zeker niet op deze opties te wachten. Maar ja, Nederland en Europa hebben nu eenmaal besloten dat er betaald wordt aan het land van herkomst als men iemand terug stuurt. Ook al gaat iemand van alles bedenken om hier te blijven, dit standpunt staat als een paal boven water. Breng dit maar eens als persoon omver. Het is vechten tegen de bierkaai die GELD heet. Maar nu de Bijbel tekst: Gij zult niet oordelen. Helaas wordt dit dus op grote en kleine schaal gedaan. De regering, de IND, de gemeenten en zelfs de kleine man. Iedereen heeft een oordeel over een ander. Helaas worden de mensen die niet zo spraakzaam zijn hier de dupe van.

Wat staat er in Mattheus 7: 1-6

Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt, want met het oordeel, waarmede gij oordeelt, zult gij geoordeeld worden, en met de maat, waarmede gij meet, zal u gemeten worden. Want ziet gij de splinter in het oog van uw broeder, maar de balk in uw eigen oog bemerkt gij niet? Hoe zult gij dan tot uw broeder zeggen: Laat mij de splinter uit uw oog wegdoen, terwijl, zie, de balk in uw eigen oog is? Huichelaar, doe eerst de balk uit uw oog weg, dan zult gij scherp kunnen zien om de splinter uit het oog van uw broeder weg te doen. Geeft het heilige niet aan de honden en werpt uw paarlen niet voor de zwijnen, opdat zij die niet vertrappen met hun poten en, zich omkerende, uw verscheuren.

Nu hoor ik jullie zeggen: ja, jij hebt makkelijk praten. Dit is een tekst van heel lang geleden. Nu zijn er veel meer mensen hier dan toen. Nu is dit land van ons en hier wonen al zoveel mensen. Klopt allemaal. Vergeet niet dat wij, mensen de grenzen hebben gemaakt. Vergeet niet dat wij in de jaren ’40 ook gevlucht zijn. Dit is op een grotere schaal, maar wat nu als jij ruzie hebt in je gezin of in de familie? Doe jij dan ook gelijk de deur dicht en loop jij weg? Of ga jij kijken naar oplossingen? Er zijn veel mensen die weglopen, omdat dit gewoon de makkelijkste oplossing op dat moment is. Maar onthoud één ding, als jij wegloopt voor iets wat moeilijk is, zal jij dit net zolang tegen komen totdat jij het ZELF oplost. Ook al geef jij eerst de ander de schuld. Ook hierin heb jij zelf een aandeel. Ruzie bestaat altijd uit minstens 2 mensen. Op grote schaal is dit precies het zelfde. De mensen die weg zijn gelopen konden dit zelf niet meer oplossen en vragen indirect, help, ik wil dat jullie iets doen, zodat ik weer veilig terug kan naar mijn land.

Nu lees ik alleen maar op facebook dat er mensen worden terug gestuurd. Terug naar een land waar zij het niet veilig vonden. Terug naar een land waar niets is opgelost waar de situatie alleen maar verslechterd is. Mensen die hier gekomen zijn en proberen alles aan te grijpen zodat zij wel kunnen blijven. En wat doen wij? Wij oordelen. Wij zeggen, jouw verhaal klopt niet. Jij ging lopend naar school maar op google maps zie ik, dat jij makkelijk binnen 30 minuten op school kon zijn en jij zegt dat het 45 minuten was. Jij zei de eerste keer, dat jij achter in de winkel stond met een meisje en de tweede keer zei jij dat er een man bij het meisje stond. Hoezo klopt jouw verhaal niet?

Jij was tolk voor de Amerikanen, maar zij beschermen jou nu nog als jij terug gaat naar Afghanistan? Hoezo kan jij dan niet terug? O ja wacht, jij hoort toch bij een grote groep mensen, zij kunnen jou toch ook beschermen?

Het enige wat wij doen is, oordelen over mensen. Wat er gebeurd is dat als wij oordelen over de ander, wij ook oordelen over ons zelf. Gun jij de ander iets niet, wat gun jij jezelf dan wel? Gun jij jezelf vrede met kerst? Hoezo jezelf wel, maar de ander die hier woont niet? Gun jij jezelf een kerstmaal, hoezo jezelf wel en een dakloze niet? Gun jij jezelf een goed leven? Hoezo jezelf wel en een ander niet? Dit is allemaal dichtbij en hier zijn mogelijkheden om hier iets aan te doen.

Kijk eens om je heen en zie jij iemand die alleen is of eenzaam nodig hem dan uit.
Een kleine moeite een groot gebaar!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.