Sta op!

Het leven heeft dorens.
Maar jij bent meer dan de dorens.

Er zijn in ons leven situaties waar wij ons wel zorgen om moeten maken. Een oude man bijvoorbeeld van 91 jaar die al enkele malen aangegeven heeft dat hij zich eenzaam voelde. De man woonde op de 12de verdieping van een flat. Hij wilde heel graag naar een verzorgingshuis waar hij meer mensen zag. Maar hij was te goed voor een verzorgingshuis. Hij moest blijven wonen waar hij nu woonde. Op een gegeven moment was hij het zat. Hij pakte een stoel, zette deze op het balkon en klom over het balkon en viel naar beneden. Hij viel in een vijver en alleen zijn achterhoofd dreef nog boven water.

De oude man wilde graag zijn leven veranderen. Maar er was NIEMAND in zijn omgeving die hem daarbij hielp. Alleen kon hij het niet. Deze man was afhankelijk van de eventuele beschikbaarheid van een kamer in het verzorgingshuis. Maar helaas voor hem, was hij te goed voor het huis. Een ander alternatief was er waarschijnlijk niet. Dit was voor hem de enige oplossing. De eenzaamheid en het geduld raakten op.

Naast deze oude man zijn er de laatste tijd ook mensen in dit land, die denken dat wij Nederlanders slachtoffer zijn van de mensen die hier zijn komen wonen. Graag klagen zij daar over. Graag vertellen zij verhalen aan iedereen die het maar wil horen. De verhalen, ik vraag mij af of deze op waarheid berusten, gaan als een lopend vuurtje de media rond.

Wij zijn het slachtoffer geworden van de welvaart. De welvaart die opgebouwd is door onze opa’s en oma’s. De welvaart die wij mee gekregen hebben van onze ouders. Nu, nu het voor sommigen iets minder gaat, geven wij graag de schuld aan de ander. De anderen die naar onze mening wel alles gelijk voor elkaar krijgen. Zij krijgen een huis, zij krijgen een lening, zij krijgen….. en vul maar in.

Maar is dit wel de waarheid? Is dit wel door jou onderzocht of dit werkelijk zo is? Of omdat dit verteld wordt door de media of door de mensen om je heen, ga jij er van uit dat dit zo is. Maar wat nu als jij net als al die anderen dingen rondverteld die niet zo zijn? Ga eerst eens op onderzoek uit voordat jij als een mak schaap achter de grote kudde aanloopt.

Jij bent geen slachtoffer!
Wie zichzelf slachtoffer voelt,
Vervalt vaak tot zelfbeklag.
Neem daarom het heft in eigen hand en sta op
Jij bent zoveel sterker dan je zelf vaak denkt!

Natuurlijk hebben wij mensen een keus. Een keus van het slachtoffer, ik ben zielig en mij wordt niets gegeven of de rol van oké, dit is zoals het is en ik ga mijn best doen om er iets van te maken.

Zitten of opstaan?

Met de Nederlandse les hadden wij het over verzekeringen. Al gauw kwamen wij uit bij de zorgverzekering. Zo dat is duur, zeiden de dames. Dat klopt. De prijs maakt het verschil hoe jij verzekerd bent. Alleen basis, basis met een aanvullende verzekering of een basis met tandverzekering? Er zijn in de zorg verschillende parketten te koop. Het verschild per persoon wat jij nodig denkt te hebben dit jaar. Ben jij vaak ziek? Ben jij chronisch ziek? Of ben jij bijna nooit ziek?

De dames hadden een verzekering die op verschillende manieren was aangevuld. Ik heb een basis pakket, zei ik. Maar afgelopen jaar hadden wij pech. In de vakantie hadden wij iets opgelopen. Voordat men daar achter kwam was het eind november. Een pilletje hier, een zalfje daar, maar niets hielp. Half december kregen wij eindelijk de goede medicijnen. Ja, daar zaten wij dan met onze basis verzekering. Nu kunnen wij 2 dingen doen. Schelden, vloeken en tieren of nu in het nieuwe jaar zeggen, het was zo als het was en wij zijn weer gezond en gaan weer verder waar wij gebleven zijn. Dit vind ik niet altijd makkelijk. Vooral niet omdat wij er niets aan konden doen.

Maar het is zo als het is. Dingen gebeuren zonder dat jij er om vraagt. Het leven is net als een roos. Een roos heeft dorens dus het leven ook. Dan zeg ik tegen mijzelf: Neem daarom het heft in eigen hand en sta op. Jij bent zoveel sterker dan je zelf vaak denkt. Dit is zo. Wij kijken vaak naar ons zelf in de spiegel en zien dan alleen het gezicht of misschien nog je lichaam. Vaak denken wij dat dit het is. Maar binnen in ons hebben wij met de geboorte een diamant mee gekregen. De bedoeling van het leven is om de diamant in ons leven te vinden, die op te poetsen en vandaar uit te leven.

Jij weet zelf niet
Hoe mooi jij bent van binnen,
Hoe groot de stralende kracht is
Van jouw innerlijke wezen.

Hans Stolp.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.