Zelfvertrouwen,

Wat wij heel vaak gezien hebben is dat het vertrouwen van vooral Afghanen heel laag is. Dit komt met name voort uit hun eigen moederland. De mensen die geboren zijn na 1979 hebben alleen maar onderdrukking mee gemaakt. Afghanistan was voor 1979 neutraal en was zelfs een koninkrijk. In 1979 waren het de Sovjet unie en de Verenigde staten die de macht probeerde te krijgen in het Midden Oosten. Op dat moment stond Iran aan de kant van de Verenigde Staten. De Sovjet unie greep de macht en probeerden in de landen de communisme uit te breiden. Het Afghaanse volk was het hier niet mee eens en kwam in opstand. https://wikikids.nl/Afghaanse_Oorlog

Zelfvertrouwen heeft mede te maken met de opvoeding. Waar ben jij geboren? Hoe waren jouw ouders? Onder welke omstandigheden ben jij groot geworden? Het is een groot verschil of jij bent geboren in een land waar vrede en veiligheid was of in een land waar onderdrukking en oorlog is. Zelfvertrouwen leer jij van volwassenen. Zelfvertrouwen leer jij van de mensen om jou heen. Is het dat deze mensen moeten oppassen wat zij zeggen tegen de buren of tegen de ander, dan krijg jij dit als kind onbewust mee. Ook dan heb jij vaak te horen gekregen, zeg het maar niet tegen die buurman, of zeg het maar niet op school. Kinderen die dit vaak te horen krijgen, zullen zich niet zo snel uiten. Bang omdat zij dit niet mogen van de ouders of bang omdat er ‘gevaar’ dreigt

Nu ben jij al 5 jaar in Nederland.

Zelfs in het AZC waar mensen woonden uit het zelfde land, vertrouwden zij de ander nog niet voor 100%. Nu woon jij in een huis, jij gaat nog steeds met mensen om uit jouw eigen land. Gelukkig ken jij nu inmiddels ook Nederlandse mensen. Maar toch, jij bent nog steeds op jouw hoede. Elke keer als wij dachten, wij kennen die andere, dan gebeurde er iets waardoor wij weer helemaal opnieuw konden beginnen met contact maken. Heeft dit dan met zelfvertrouwen te maken? Onbewust wel. Als jij elke keer vroeger te horen kreeg dat jij dit niet mocht vertellen, ga jij twijfelen aan jezelf.

Ben ik wel goed genoeg? Mag ik wel mijzelf zijn? Kan ik wel met andere mensen omgaan? Wie ziet mij staan en wie niet? Geloof mij, dit geldt niet alleen voor mensen die hier zijn komen wonen uit het Midden Oosten, maar dit geldt voor iedereen. Hierbij geldt dat de één dit makkelijker kan de ander. Maar iedereen heeft een periode in zijn leven waar deze vragen aan de orde komen.

Wat nu als jij het wel moeilijk vindt?

Het makkelijkste is om een hoge muur om jezelf heen te bouwen. Om jezelf achter die muur te verstoppen en net doen alsof alles gewoon en goed gaat. Dit kan jij een hele tijd volhouden. Als jij mensen om jou heen hebt die het zelfde doen zullen jullie de ander daar ook nooit in corrigeren. Iedereen is namelijk bang dat hij niet wordt geaccepteerd door de groep. Maar als jij iemand tegen komt die daar wel door heen wil prikken en het lukt de ander niet, dan gaat de ander weg.

Mits de ander zoveel moed heeft om dit tegen jou te zeggen. Dan is het nog aan jou of jij dit wil horen of niet. Als jij dit wel wil horen en jij gaat wel geloven in de ander dat hij of zij jou ziet, wat gaat er dan gebeuren? Het zelfvertrouwen dat jij van huis niet mee gekregen hebt, gaat nu langzaam groeien.

De ander gaat jou zien. De ander geeft jou complimenten. De ander respecteert jou zoals jij bent. Langzaam maar zeker brokkelt de muur af en kom jij zelf tevoorschijn. Langzaam maar zeker ga jij ontdekken welke kwaliteiten jij allemaal in je hebt. Langzaam zie jij in jouw omgeving de juiste mensen verschijnen. Mensen die ook het goede in jou zien. Langzaam ga jij zelf ontdekken dat jij er mag zijn zoals jij bent. De muur die jij om jou heen had getrokken mag plaats maken voor een glimlach op jouw gezicht. Een glimlach die ook te zien is in jouw ogen. Jij mag er zijn zoals jij bent.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.