In tussen zijn de werkzaamheden uitgebreid,

Nederlandse lessen:

Sinds afgelopen april geef ik Nederlandse les. Eén van de jongeren die in Ede woont en die wij al begeleiden, kwam met de vraag, Erna wilt u mij helpen met het beter leren van de Nederlandse taal? Het eerste wat ik zeg tegen mensen die Nederlands willen leren is, ik ben geen Nederlandse docent. Wat ik weet en wat ik zelf nog leer, geef ik aan jullie door.

Maar zei deze jongeman: ik zit in een klas met Syrische mensen en als één van hen de docent niet snapt dan leggen zij dit aan elkaar uit in het Arabisch. Maar ik begrijp geen Arabisch, ik spreek Farsi. Als alle anderen het dan begrijpen gaat de docent verder. Maar ja, ik begrijp het nog steeds niet. Oké, als jij jouw boek mee neemt, gaan wij samen kijken hoe ver wij komen.

Zo is het begonnen.

Daarna kwamen er nog een paar privé adressen bij. Vrouwen en één man. Waar ik na toe ga en aan de hand van een Nederlands oefenboek gaan wij samen de opdrachten maken. De één heeft nog een boek en een licentie van het boek. Zodat hij op het internet de oefeningen kan oefenen. De vrouwen hebben een ander boek, wat ik gebruik als een rode draad om de taal te leren. Beide boeken zijn gemaakt voor de inburgeringscursus.

Doe en Leerplaats:

Op maandagmorgen geef ik aan vrouwen Nederlandse les. In het Doe en Leerplaats in Ede-Zuid. In Nederland wonen heel veel vrouwen die in de jaren ’70 hier zijn komen wonen. Maar op het moment dat zij hier kwamen was Nederlands taal nog geen eis. Nu zij al iets ouder zijn en toch merken dat het handig is, willen zij als nog Nederlands leren. Dit is heel knap, want hoe ouder jij wordt hoe moeilijker het is om de taal te leren. Ook hier gebruik ik een boek, die speciaal gemaakt is voor de inburgeringscursus.

Het verschil is in een groep, dat de verschillen heel groot kunnen zijn. Een ander verschil is dat de één de taal wil horen en de andere de taal wil zien doormiddel van beeld. Omschakeling van het aanbieden van de lessen is dan echt de uitdaging.

Budget coaching:

Daarnaast krijg ik de vraag kunt u mee kijken met mijn financiën. Van jongeren die hier net zijn komen wonen. Maar ook van sommige mensen die uit elkaar gaan en nu allebei zelf hun financiën bij moeten houden komen er achter dat of de één of de ander zich er nooit met de financiën bemoeid heeft.

Sommigen raken in paniek. Ik begrijp er helemaal niets meer van. Ik ben het hele overzicht kwijt. Wat komt er binnen en wat gaat eruit? Het inkomen komen op verschillende dagen binnen. Rond de 20ste de toeslagen, rond de 7de de uitkering en dan krijg ik nog alimentatie die op de 1ste binnen komt. Hoe veel is dit eigenlijk bij elkaar? Ook wat er uit gaat, ik weet het gewoon niet.

Op de 25ste gaat de zorg eraf, rond de 1ste de huur, dan nog het water, elektriciteit, internet, en andere verzekeringen. Maar wat houd ik nu in vredesnaam over? Alstublieft, wilt u mij helpen?

Sommige mensen hebben “recht” op een extra inkomen. Maar sommige mensen hebben “ook recht” op een kwijtschelding van sommige gemeente belastingen. Dit gaat niet zomaar. Daar moeten heel veel formulieren voor ingevuld worden en bewijzen voor verzameld worden. Dit is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend dat dit kwijtgescholden wordt.

De meeste jongeren en volwassen vergeten om te sparen. Sparen via de bank is op dit moment niet rendabel, maar het is wel goed om geld ergens te hebben. Want als er onverwachts iets stuk gaat, dan willen wij dit zo snel mogelijk weer opnieuw kunnen kopen. Laatst had ik dit met de wasmachine. Echt alles met de hand wassen was geen optie. Gelukkig kon de machine gemaakt worden en was dit een besparing voor het milieu maar ook voor mijn portemonnee.

Daarnaast kan jij nog ergens op besparen en dat is om 1 keer per week naar de supermarkt te gaan. Wel na het eten, zodat jouw buik en ogen vol zijn. 1 keer per week bespaard geld maar ook frustratie en op is op.

©JongeMedelanders