Vluchtelingen dag 17-06-2018,

Verslag activiteit “Vluchtelingen dag,  17 juni 2018″

Aan “Vluchtelingen dag 2018” is op zondag 17 juni bij de Vrijzinnigen Ede aandacht besteed tijdens een Viering in Kerkelijk Centrum Emmaüs te Ede. De vaste voorganger Loes van Laar heeft op de haar bekende creatieve en positieve manier dit moeilijke onderwerp met diverse onderdelen tot een pakkend en vooral ook hartverwarmend mooi geheel weten te presenteren.  Hartverscheurend blijven de filmbeelden van de kindsoldaatjes en de verlaten, hulpeloze en o, zo kwetsbare kindertjes.

Een wel zeer speciaal moment was het uitbeelden van een spel, waarin vreemdelingen moesten proberen om opgenomen te worden in een bestaande, hechte leefgemeenschap. Pas wanneer de vreemdeling door zijn/haar opstelling een goed oogcontact met een lid uit de hechte leefgemeenschap kon/durfde te maken, dan werd hij/zij tot deze hechte gemeenschap toegelaten. Zo niet dan bleef de vreemdeling buitengesloten. Hoe het contact tot stand moest komen, dat was bij de leden van de hechte gemeenschap wel, maar bij de “vreemdeling”-spelers niet bekend. In het spel lukte het slechts 1 van de 4 “vreemdeling”-spelers om in de hechte groep opgenomen te worden.

Als één van de deelnemers aan dit spel-onderdeel kon ik ervaren hoe het bij mij van binnen voelde om op deze manier afgewezen te worden: eenzaam, hulpeloos en verloren.

Als speciale gasten waren 2 vluchtelingen uitgenodigd, die in afwachting zijn van een verblijfsstatus. Hierbij worden zij zowel financieel als mentaal bijgestaan door moeder Erna Wietsma en dochter Joanne, die zonder geldelijke steun van de overheid het initiatief voor “Jonge Medelanders van 18 tot 35 jaar” (www.jongemedelanders.com) hebben opgezet. Vol vuur en overtuiging vertelt Joanne over het ontstaan van hun initiatief en hoe zij en haar moeder van de hulp aan de jonge medelanders hun levenswerk hebben gemaakt.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.