Joanne,


GEEF JE EIGEN LEVEN VORM, LAAT NIEMAND ANDERS DIT VOOR JE BESLISSEN!

Mijn naam is Joanne Wietsma, als pedagogisch medewerker ben ik werkzaam in Amsterdam op het IJburg College. Daar val ik in voor lessen die uitvallen, doe ik de nablijvers en ondersteun ik zoveel mogelijk de leerlingen en leraren als het nodig is. Vanuit mijn afgeronde opleiding weet ik wat het handigste en wat de beste manier is om dit te doen. Maar niet alleen mijn opleidingen hebben hier voor gezorgd, ook mijn open blik naar de mensen helpt hier enorm bij. Ik zie iemand zoals hij/zij/het op dat moment is. Ik kijk niet naar de dag van gisteren, ik kijk niet naar je verleden (alleen als het nodig is) want dat is geweest en een ieder moet kijken naar wat er komen gaat.

Voordat ik bij school ging werken, en wat ik nog steeds doe, is jongeren begeleiden die hier in Nederland zijn gekomen. Wat moet er gebeuren als je hier komt, wat staat je een beetje te wachten en waar wil je heen. Ook dit heb ik geleerd tijdens mijn opleidingen die ik heb gedaan. Zet de persoon in zijn/haar kracht. Want ik kan het niet oplossen voor de persoon, ik kan je er alleen maar bij helpen als hij/zij/het dat wilt. Natuurlijk is het lastig om je verleden “los te laten”, maar dat vraag ik de personen ook niet. Want het belangrijkste is hoe de jongeren dit een plaatsje kunnen geven en ook vooral hoe gaan zij het verleden toepassen in het heden. 
Ik krijg van de jongeren veel complimenten over de manier waarop ik ze aanspreek en begeleid. Ze zien dat ik vanuit mijn hart werk, mij open stel voor nieuwe dingen en ook dat ik ze wil zien zoals ze echt zijn.

Waar heb ik gewoond en ben ik “groot” geworden?

Maar voor dat dit ooit begonnen is ben ik geboren in Vlissingen, heb ik 9 jaar in Middelburg gewoond samen met mijn ouders en broer. Daarna verhuisde wij met zijn 4e naar Ede en inmiddels is het er allemaal wat anders uit gaan zien. Ik ben begonnen op de middelbare school met VMBO basis en uiteindelijk ben ik gaan door werken en “knokken” tot niveau 4 van het MBO. Ik heb in totaal alles binnen 9 jaar gedaan, gezien van het eerste jaar middelbare school. Het MBO heb ik allemaal versneld kunnen doen omdat dit mogelijk was en omdat ik er voor ben gegaan. Dit is ook wat 1 van mijn karakter eigenschappen. Een echte doorzetter, dit geef ik ook graag door aan iedereen die bij mij op mijn pad komt. Hoe oud je ook bent, waar je ook vandaan komt of welk geloof je ook hebt. Doorzetten dat kan iedereen, als je het maar wilt en jij je daar ook voor in wilt zetten. 

Mijn andere karaktereigenschappen die ik heb zijn: Sociaal, Vriendelijk, Open, Respectvol ben maar ook eigenwijs. Ik vind het belangrijk, zoals ik al eerder aan gaf, dat iedereen een aanpak nodig heeft die bij hem/haar past. Ik denk niet in hokjes en voor mij is iedereen gelijk als mens maar heeft iedereen een andere gebruiksaanwijzing en als we die allebei weten te vinden bij elkaar of ik alleen bij de ander dan werkt het prima. 

Mijn toekomst,

Mijn toekomst is ergens hier op de wereld. Ik kan niet zeggen dat ik altijd in Nederland zal blijven, misschien ga ik ergens anders heen op de wereld om daar mijn best te doen voor andere mensen in de wereld. Want mijn mening is dat iedereen een kans verdient. Een kans moet krijgen om te kunnen leven zoals hij/zij/het wilt. Niemand anders dan de persoon zelf is hier verantwoordelijk voor. En niemand anders dan de persoon zelf mag hier over beslissen. Ik als buitenstaander kan tips geven, begeleiden of meelopen als het moet, maar ik mag nooit de beslissing nemen over iemand anders zijn/haar leven. Dat zou ik ook niet leuk vinden als iemand voor mij gaat beslissen met wie ik wel en niet mag omgaan of praten. Dat beslis ik zelf, iemand anders mag mij wel vertellen dat het niet handig kan zijn gezien de toekomst. Maar ik ben zelf verantwoordelijk of ik deze tip aanneem en wat ik er mee doe. En ook dat leer ik de leerlingen, de jongeren maar ook andere mensen in mijn omgeving.

GEEF JE EIGEN LEVEN VORM, LAAT NIEMAND ANDERS DIT VOOR JE BESLISSEN!

©JongeMedelanders

© Jonge Medelanders