Waar kom jij vandaan?
In het gezin waar jij wordt geboren en hoe je wordt opgevoed is bepalend hoe jouw relatie wordt met geld. In mijn familie was het zo, als kind werd ik elke keer geconfronteerd met het feit dat mijn vader afgekeurd was. Hij kon en mocht niet meer werken van wegen zijn gezondheid. Dit betekende voor het hele gezin dat er heel weinig geld was. Bijvoorbeeld voor mij was er één broek, voor de hele week. Als de broek kapot was, mocht er een nieuwe komen anders niet. Mijn ouders hadden een koop woning maar niemand durfde op de ladder te staan om de nok te schilderen. Daarom moest er elke keer een schilder komen om het huis te schilderen. Wat een aanslag was op het al kleine loon.
Deze situatie was zeker voor mijn ouders, toen niet makkelijk. Maar later nu ik volwassen ben, ben ik zelf verantwoordelijk voor mijn eigen leven. Dus ook voor mijn financiële gedeelte. Maar de haat/liefde verhouding bleef. Daarom ben ik veel over geld gaan lezen. Wat is geld eigenlijk? Waarom hebben wij, mensen geld bedacht? Mede hierdoor ben ik de opleiding voor budgetcoach ging volgen. In deze opleiding heb ik geleerd wat geld betekent. Hoe je zelf voor kan zorgen dat je daar “geen zorgen” over hoeft te maken. Mits je voldoende inkomen krijgt natuurlijk. Maar ook dat je er zelf voor kan zorgen om de rekeningen op tijd te betalen en alles geordend in mappen hebt staan.
Mijn laatste banen waren op school.
Daar heb ik weer opnieuw mogen ervaren wat jongeren voor mij betekent. Jongeren hebben de toekomst, dat is een ding wat zeker is. Maar welke toekomst? Jongeren willen heel veel. Hun eisen zijn heel hoog. Maar het vinden van een passende baan is niet zo makkelijk. Dit alles, is soms een tegenstrijdig en dat brengt hen soms, maar ook de opvoeders in verwarring. Vandaar uit wil ik jongeren helpen om gezond (financieel) volwassen te worden. Kijkend naar, wat heb je echt nodig? Wat kan ik misschien toch anders regelen? Financieel volwassen worden betekent, hen bij de hand te nemen, hen te sturen in financiële situaties en hen weer loslaten.
Wat betekent het voor mij dat ik graag jongeren wil helpen om financieel gezond te zijn?
*Financieel gezond zijn, maakt dat jij erbij hoort.
*Financieel gezond zijn, maakt dat jij een makkelijker leven hebt.
*Financieel gezond zijn, maakt dat jij jezelf niet verstopt in jouw huis maar dat jij jezelf mag en kan laten zien.
*Dat jij trots op jezelf mag zijn.
*Dat jij blij kan en mag zijn met dat, wat jij hebt.
Hierbij wil ik graag helpen omdat ik denk dat dit voor iedereen mogelijk is. Het maakt niet uit hoe groot of hoe klein jouw inkomen is. Waar het mij omgaat is, waar wordt jij blij van? Waar droom jij van?
Een voorbeeld uit het dagelijkse leven van een jongeman met een kleine uitkering.
De gemeente haalt elke maand de huur al van de uitkering af. Zodat hij wel een dak boven zijn hoofd heeft. Maar de telefoon, het water, gas en elektriciteit moest hij nog zelf betalen. Dit zijn de vaste lasten. Wat ik toen voor hem gedaan heb, is een kasboekje gemaakt. De in- en uitgave bekeken en gekeken of hij nog ergens ‘recht’ op toeslagen had. De plussen en de minnen bekeken en daarna vastgesteld hoeveel hij nog over hield per maand. Deze jongeman moet heel erg oppassen om te zorgen dat hij toch kan rond komen in plaats van in de rode cijfers te belanden. Wat als je jong bent,best wel moeilijk is.
De jongeren hebben de toekomst dus ook financieel moet dit mogelijk gemaakt worden.
© Jonge Medelanders